Сланача

Извор минералне лековите воде „Сланача“ ‒ један од ретких извора слане воде у Војводини ‒ послужио је за формирање бањског лечилишта, а коришћен је још у доба Римљана, касније и у доба Турака.

Давне 1702. године у списима се спомиње извор слане воде по коме је место Сланкамен добило име. Тек je 1834. године аустроугарска власт оградила извориште и каптирала више извора у један. Прва хемијска анализа минералне воде из Сланкамена извршена је 1876. године, a 1900. године вода је означена као лековита.

Након тога је основано акционарско друштво „Слањача", а убрзо затим је обновљен извор, направљено слано купатило, као и гостионица.

Савремени развој лечилишта је почео 1964. године, када је изграђена нова болничка зграда. Данас је ту модеран центар за рехабилитацију са новим објектима ‒ уз модерну технологију и оспособљено људство, спада у ред врхунских установа за посттрауматска стања и неуролошка обољења.

Специјална болница „Др Боривоје Гњатић" је високоспецијализована установа за продужено лечење и медицинску рехабилитацију, бањске терапије попут: кинезитерапије, електротерапије, хидротерапије, радне терапије, термотерапије, фото-терапије, магнетотерапије, ласеротерапије и акупунктуре. Пацијента по пријему прегледају специјалиста физијатар и интерниста.

Након урађених анализа, терапије се обављају тимски, уз будно око стручњака. У оквиру хидро-блока раде се терапијe у којима се углавном примењује природна минерална вода.

„У оквиру те слане воде имамо процедуре у кадама и процедуре у базену. Каде су хидромасажне и уједно су аерациономасажне, тако да пружамо све елементе балнеолошке терапије у смислу минералне воде и њених својстава ‒ с обзиром на то да је она слана и садржи доста селена, као и осталих материја", каже Саша Вељковић, главни физиотерапеут Специјалне болнице за неуролошка обољења и посттрауматска стања „Др Боривоје Гњатић" у Старом Сланкамену.

То дејство се појачава притиском воде, односно дозирањем притиска воде путем аерационе масаже или хидромасаже. Наравно, у то су укључени и терапеути, када је у неким специфичним случајевима потребна индивидуална масажа.

Минерална вода се убраја у слано-јодне воде, хлоридно-натријумског типа, температуре 18,4˚C, догрева се до жељене вредности и користи у терапеутске сврхе. Није радиоактивна, а укупне минерализације је 6,850 г/л богатог састава.

Осим хидропроцедура у оквиру хидромасажних кади, постоји и када која користи струју ‒ галванска када ‒ као и четвороћелијске купке које такође користе галванску струју у терапијама.

Пацијенти могу добити индивидуалну масажу само за руке, као и само за леђа. У хабат кадама се такође примењује индивидуалан рад са пацијентима ‒ том приликом вежбају у кади (или се ради индивидуална масажа), објашњава Саша Вељковић. „Покривена су сва обољења локомоторног система ‒ тако да код нас пацијенти могу обављати све те терапије. Имамо и лежеће пацијенте и оне који путују и долазе на терапију код нас", додаје.

У оквиру хидро-блока постоји и базен где се такође спроводе терапије у оквиру ове установе. На одељењу се спроводе и парафинотерапије и терапије блатом ‒ пелоидом. Намеравају да прошире терапијске процедуре. У оквиру тога је планирано да поред базена буду урађене сауна, слана соба и друге процедуре.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво