Нова филозофија у индустријској производњи

Индустрија 4.0 није будућност него садашњост! После треће индустријске револуције која је седамдесетих година прошлог века увела роботе у фабрике и аутоматизовала производњу, стигла је четврта индустријска (р)еволуција која је створила „паметне фабрике“ са интегрисаном аутоматизацијом и такозваним кибернетским системима.

„Оно што најсликовитије описује актуелну Индустрију 4.0 је могућност да иста производна линија на крају процеса резултира различитим производима" ‒ рекао је на почетку тросатног предавања Саша Симовић, инжењер престижне немачке компаније „Фесто", једне од кључних чланица иницијативе „Индустрија 4.0" у Немачкој.

„Фесто" већ годинама активно ради на свим кључним аспектима и стандардизацији ове иницијативе под покровитељством немачке федералне владе.

Гостујући на Машинском факултету Универзитета у Београду, на коме је до сада већ организовано 14 панела са темом Индустрије 4.0, a на позив декана проф. др Радивоја Митровића, Саша Симовић је говорио о најважнијим аспектима новог индустријског доба и значају примене нових технологија и програма у образовном систему.

Колико је важно образовање стручног кадра за рад у новом радном окружењу, Саша Симовић је илустровао управо примером компаније „Фесто" ‒ која има годишњи обрт од 3,3 милијарде евра и послује у 176 земаља у свету.

Паралелно са развојем пнеуматских и електричних погона, компанија још од 2014. године систематски развија и образовне пакете ‒ школске хардвере и софтвере, у оквиру „Дидакте", која представља посебан део компаније и директно је укључена у креирање средњошколских и универзитетских програма у Немачкој.

„Индустрија 4.0 се састоји из 42 елемента од којих су неки: паметне фабрике, интернет ствари (IoI), велики подаци (big data), проширена (AR) и виртуелна реалност (VR), комуникација машине са машином (M2M), биолошки инспирисан инжењеринг.

Сви ови елементи убрзано развијају флексибилнију и све интелигентнију производњу, која укључује и енергетску ефикасност, правовремену производњу и производњу на индивидуални захтев" ‒ истакао је Саша Симовић на веома посећеном предавању које је насловио „Нова филозофија у индустријској производњи".

Симовић је навео и да фабрика аутомобила BMW већ три и по године производи аутомобиле у окружењу креираном према захтевима Индустрије 4.0.

„То омогућава да се аутомобили разликују према перформансама које одређују сами купци. Дакле, са исте производне траке излазе различити аутомобили, захваљујући паметним и флексибилним производним системима, конципираним према смерницама Индустрије 4.0. Сада једна иста аутоматизована машина може бити програмирана за велики број варијација које одговарају замислима купаца, а да се притом у самој производњи ништа не зауставља нити мења."

Саша Симовић је демонстрирао начин рада у паметној фабрици помоћу визира за проширену реалност, коришћење виртуелне реалности при ремонту различитих машина, систем паметног одржавања и различите начине за размену и коришћење информација које машине шаљу људима или их међусобно размењују.

„До 2025. године нестаће 60.000 послова који сада постоје. Тачније, поступци којима се ти послови сада обављају биће замењени. Неопходно је припремити се за то. Најављује се долазак великих ауто-компанија у Србију. Људи морају бити спремни да раде у њима. Зато је, пре свега, неоходно осавременити образовни систем" ‒ рекао је Саша Симовић, додајући да је све ово јесенас изложио и у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Предавање Саше Симовића је још једна у низу многобројних активности Машинског факултета у Београду којима се домаћој јавности указује на значај примене модела Индустрије 4.0 за убрзани економски и привредни развој Републике Србије и њено боље позиционирање у глобалном ланцу вредности. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво