Да ли вас лош шеф може научити да будете добар руководилац?

Када се некадашњим жртвама злостављања на раду понуди менаџерски положај, већа је вероватноћа да ће боље поступати са подређенима баш зато што су поучени примером својих лоших шефова, сугеришу нова истраживања.

Нова студија сугерише да лоше понашање „оних на врху радне организације“ не води обавезно ка томе да руководиоци нижег ранга злоупотребљавају свој положај. 

Професори Шенон Тејлор и Роберт Фолџер са Универзитета Централне Флориде спровели су истраживање у сарадњи са колегама тексашког универзитета у Ел Пасу, Универзитета „Сафок“ у Бостону и Универзитета за менаџмент у Сингапуру. Објавили су налазе у Journal of Applied Psychology.

„Неки радници које су злостављали шефови, одлуче да не понове тај образац са својим подређенима и постају изузетни руководиоци својих одељења“, приметио је професор Тејлор.

„Наша студија указује на својеврсну срећу у несрећи за људе који су изложени злостављању на раду. Поједини менаџери који искусе злостављање не дозвољавају да то искуство негативно утиче на њихово понашање према подређенима, а то их заправо чини бољим руководиоцима“, каже Тејлор.

Морални компас спречава спиралу насиља

Особе које су се, подстакнуте сопственим осећајем морала и интегритета, одупрле насилничком понашању шефова, желеле су да спрече даље ширење такве праксе, закључује се у студији.

Истраживачи су неколико година вршили експерименте како би испитали разлике у ставовима и понашању надређених које су шефови злостављали, и оних које нису. Испитивали су и како је заузврат свака од тих група потом третирала своје запослене.

Открили су да су се злостављани менаџери, који су се намерно дистанцирали од насилног претпостављеног, односили са поштовањем и љубазношћу према својим подређенима, упркос лошем третману који су претрпели.

„Наравоученије није да се запосли више насилних менаџера, већ да се злостављани људи охрабре да се не понашају као своји шефови‘‘, закључио је професор Шенон Тејлор и додао да је важно да запослени „заузме став“, не само тако што ће пријавити злостављачко понашање већ и што ће активно одбацити лош стил руковођења.

Професор Тејлор наравно, не очекује да ће злостављање на радном месту нестати али примећује да компаније покушавају да реше овај проблем помоћу обуке и одржавањем добре радне атмосфере.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво