Пасивнo пушење повећава ризик изостајања са наставе

Само један сат пасивног пушења недељно може значајно утицати на здравље тинејџера, налаз је студије Универзитета у Синсинатију. Студија повезује изложеност адолесцената дуванском диму из околине са лошим здрављем, већим изостајањем са наставе и већом вероватноћом да ће потражити помоћ лекара.

"Не постоји безбедан ниво изложености дуванском диму из околине", каже Ешли Меријанос, водећи аутор студије. "Чак и кратка изложеност може да повећа број хитних лекарских прегледа и здравствених проблема код тинејџера. То се не односи само на респираторне тегобе већ и на свеукупно здравље."

Отежано бављење физичким активностима

Студија "Изложеност адолесцената дуванском диму, респираторни симптоми и коришћење хитних служби" користила је податке националног истраживања за 2014/15. годину о употреби дувана и повезаним здравственим проблемима код грађана САД старијих од 12 година. У студију је било укључено преко 7.000 тинејџера који немају астму.

Истраживачи са Универзитета у Синсинатију открили су да је упркос значајном напретку у контроли дувана чак 35% америчких адолесцената који не пуше било је изложено дуванском диму из околине на један сат или више у току претходне недеље.

Истраживање је показало да се код тинејџера који су пасивно пушили један сат недељно повећао ризик од респираторних проблема. Тако је два пута већа вероватноћа да ће ноћу имати суви кашаљ. 1,5 пута је вероватније да ће им бити теже бављење физичким активностима, а два пута је већа вероватноћа да ће доживети шиштање у грудима током или након вежбања. Утврђено је и да су 1,5 пута чешће пријављивали болест као разлог за изостајање из школе него њихови вршњаци који нису били изложени дуванском диму из околине.

Ешли Меријанос закључила је како се морају учинити већи напори да се умањи изложеност адолесцената дуванском диму из околине. Сматра да би здравствени радници требало да саветују родитеље и друге чланове породице који пуше како да оставе дуван и како да спрече и смање изложеност адолесцената пасивном пушењу. Лекари би такође требало да едукују тинејџере о опасностима везаним за употребу дуванских производа како би их спречили да уопште почну да их конзумирају.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво