Животиње - доктори за душу

Осим што могу да буду најбољи човекови пријатељи, животиње често могу и да нам помогну у лечењу разних болести, посебно стреса. На идеју да примене терапију „лечења животињама“ први пут су дошли амерички психолози још шездесетих година прошлог века. И данас је популарна тзв. „мачја терапија“ која помаже код стреса, умора, главобоље или високог крвног притиска.

Од истих болести „лече" пси и коњи, а и делфини су познати као „доктори за душу". И док у Африци пацијентима помажу слонови, у Аустралији кенгури, у Америци су отишли корак даље, па у терапијске сврхе користе змије и крокодиле.

У америчком граду Покипсију у понуди је антистрес масажа змијама. За масажу се користе удави, дужи од два метра, који гмижу преко тела клијента. Серпентеса, како називају „водича змија", не може ни на шта да их примора, јер оне саме бирају путању кретања. Људи углавном долазе како би се опустили, али и превазишли страх од змија.

„Змије стимулишу и јачају Вегасов нерв у нашем телу, који ослобађа ендорфин и окситоцин. Оне осећају добре хормоне", објашњава серпентеса или змијска свештеница, како је још зову. Ипак, наглашава да када се ради о дивљим животињама, нема гаранције. „На свакоме је да процени да ли је то за њега безбедно. Морам да нагласим да моје змије до сада никога нису повредиле". Некима је толико лако да се опусте са несвакидашњим масерима, да чак спавају током масаже.

Америка је позната по оваквим или сличним необичним примерима. Тако је Џои Хени из Пенсилваније добио глобалну пажњу захваљујући једном рептилу. Вали је алигатор који му је помогао да се избори са депресијом. Џои каже да је захваљујући њему успео да преживи најгоре тренутке у свом животу. „За само недељу дана изгубио сам три блиске и веома драге особе из мог најближег окружења, а чак две за мање од 24 сата. Једнога дана лежао сам на кревету, а Вали је буквално допузао до мене и ставио своју главу на моје лице. Успео је да ме утеши и поново ми врати радост у живот".

У Пенсилванији је легално држати алигатора као кућног љубимца, па је Џои решио да помогне и другим људима са сличним проблемом. Жели да га води у старачке домове и посећује људе у заједници.

Џои Хени тренутно продаје „аутограме" Валијевог отиска на централном тргу у Јорку, како би помогао једном дечаку са аутизмом.

Иако је Вали Хенијева највећа емоционална подршка, многи су мишљењња да дивље животиње ипак треба да остану у дивљини, где им је и место. Ако сте, међутим, за неку „питомију" терапију, једно хуманитарно друштво из Сан Дијега препоручује јогу са мачићима. Из Друштва тврде да је час јоге са животињама много опуштенији и забавнији и да има више ефеката у психо-физичком смислу. Осим тога, уколико вам нека слатка маца освоји срце, имате могућност и да је усвојите.


Приредила: Наташа Тодоровић

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво