Истине и заблуде о рибљим стазама

Често се протурају тезе да проблеми са деривационим мини-хидроелектранама настају зато што се не поштују услови заштите природе и не успостављају функционалне рибље стазе. Напротив, рибље стазе које се остављају код изградње деривационих мини-хидроелектрана, где се бар 85 одсто реке измести у цеви, често немају никакву функцију.

„У пастрмским екосистемима рибље стазе не могу да се успоставе. Пастрмке на нашим рекама неће да их користе зато што нису миграторне врсте, већ територијалне. Миграторне пастрмке код нас су реткост, али ни оне неће моћи да користе ове стазе приликом ниског јесењег и зимског водостаја, јер ће тада сва вода бити у цевима деривационих мини-хидроелектрана", објашњава проф. др Предраг Симоновић са Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Још једна заблуда на коју нас упућује проф. Симоновић јесте да замућење воде до кога долази приликом изградње мини-хидроелектрана може да угрози поједине врсте риба.

„То је нетачно, јер се милионима година пастрмкама и другим врстама риба мути вода, а оне преживљавају. Заправо, оно што ће их дотући ‒ тако што ће најпре смањити њихову популацију, а затим их и искоренити ‒ јесте убацивање воде у цеви и остављање сувих корита. Поготово је то опасно током ниског водостаја планинских река. Тада би миграторне пастрмке можда и ишле у рибље стазе ради одласка у плодишта на рекама, а то не могу због захватања велике количине воде за хидроелектрану, што речно дно оставља полусувим или сувим", каже проф. Симоновић.

Угрожене врсте

Проблем је и у томе што миграторне рибе не добијају у право време хидраулични сигнал да уђу у рибљу стазу, а исто се догађа и са рибљом млађи.

Позитивне примере градње мини-хидроелектрана проф. Симоновић види једино у некадашњим воденицама и примеру Словачке са добро направљеним рибљим стазама.

„Са деривационим мини-хидроелектранама рибе немају довољно воде за своје основне животне потребе. Ти организми, иначе, живе у таквим стаништима да биолошки оптимум имају свега пет одсто времена годишње. Кад има мало више воде, оне се измресте, кад има мало бољег транспорта седимента оне се, опет, измресте ту где им за мрест одговора. Али не може се стално живети на биолошком минимуму. То онда води у изумирање."

С обзиром на то да су пастрмке заштићена врста, по проф. Симоновићу, требало би одбијати захтеве за изградњу мини-хидроелектрана док не буде касно.

„Стара планина је егзактан пример штета које се наносе екосистемима изградњом деривационих мини-хидроелектрана јер су радови и активности који се тамо одвијају изузетно разорни. Делови водотока остају суви, што искључује на тим местима живот било каквих водених организама", каже проф. Симоновић.

Угрожене су и заштићене врсте инсеката, нпр. мајске муве или једнодневке, разне врсте жаба, репати водоземци, а поготово аутохтоне врсте пастрмки које имају значај не само за Србију и Балкан већ и за европски и светски биодиверзитет.

И друге реке у Србији, попут Власине, поседују јединствен хаплотип пастрмке у свету, а ми смо ову реку скоро уништили изградњом мини-хидроелектрана.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара