Зашто су окретна врата добар избор?

Када желите да уђете у зграду која има и окретна и традиционална врата, која бирате? Статистика показује да људи углавном бирају обична врата. Међутим, да ли знате да такав избор повећава рачуне за електричну енергију?

Када се користе класична врата за улазак у зграду (или за излазак из ње), брже се мења унутрашња температура и смањује се дејство клима-уређаја, па је тако потребно и више енергије за одржавање објекта.

„Коришћењем обичних врата, много ваздуха улази и излази, а окретна врата помажу да се то дешава у мањем обиму. То је згодан начин да се избегне стално отварање врата", рекао је за Њујорк тајмс Рини Паива из америчког „Националног друштва проналазача".

Једно истраживање показало је да више од 75 одсто људи избегава окретна врата.

Употребом ротационих врата унутрашњи ваздух се мање меша са спољним. Захваљујући томе, жељена температура се може одржавати без додатног трошења електричне енергије.

Експеримент показује да би се уштедело 1,5 одсто електричне енергије када би сви користили окретна врата. Сваки пут када изаберете таква врата, уштеди се струја која је довољна да сијалица од 60 вати гори око пола сата.

Дакле, следећи пут када се приближите згради са окретним и класичним вратима, изаберите ова прва и уштедите.

Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи