Потенцијални алкохоличари

Дрога је свака биљна или синтетичка материја која привремено утиче на функције мозга, мења опажање, свест, понашање. У светским студијама, алкохол је на првом месту у приказу најчешће коришћених дрога. Наука упозорава на последице али ипак, свако је одговоран за свој живот. Ко је одговоран за младе?

У Институту за јавно здравље проналазимо Европско истраживање о употреби алкохола и других дрога међу младима. Од десет шеснаестогодишњака, само један није никад пробао алкохол. Четвртина испитаних га редовно конзумира. Статистика је боља откако је уведена забрана продаје алкохола малолетницима али већина проналази начин да попије јер ретке су куће у којима нема бар једне флаше пића. Кажу ‒ ваља се... Коме ваља?

Званична научно заснована мера за спречавање алкохолизма јесте забрана конзумирања алкохола пре пунолетства.

„Алкохол јесте психоактивна супстанца и у том контексту и јесте дрога. Као и све психоактивне супстанце, мења стање наше свести. Прецизније, делује на више неуротрансмитера него било која друга психоактивна супстанца", потврђује др Александар Вујошевић, специјалиста психијатрије, председник Заједнице клубова лечених алкохоличара Србије.

По свим истраживањима, млади пробају алкохол већ са 11, 12 година. И сва истраживања у Србији исто показују, с тим што се код нас по правилу алкохол први пут не проба у друштву, већ у кући ‒ упозорава наш саговорник.

На сву срећу, овде се не рачуна масирање комовицом при снижавању високе температуре. Ако би се и такав контакт са алкохолом узимао у обзир у анкетама, у Србији би сва деца била потенцијални алкохоличари.

Важно је напоменути да алкохолизам није социјална појава већ болест! Алкохоличар је болестан човек и алкохолизам је врло јасна дијагноза у медицини. Домети науке су данас толики да је успех у лечењу изузетно велики али као и код свих болести, превенција је бољи начин ‒ каже др Вујошевић.

Заједница клубова лечених алкохоличара Србије износи податак да је Србија на четвртом месту у Европи по потрошњи алкохола. Светски просек је шест литара алкохола по глави становника. Код нас је 11 литара. У Заједници кажу и да према подацима којима располажу, у осмом разреду основне школе 5% ученика свакодневно пије алкохолна пића. Обратите пажњу ‒ свакодневно! Пет одсто четрнаестогодишњака сваког дана у Србији пије алкохол!

Образовне установе у Србији активно учествују у спречавању алкохолизма. Овим текстом превенцију подржава и Образовно-научни програм РТС-а. Породице се моле да не дају деци алкохол. Од умакања прста у ракијску чашицу дете не расте. Лекари су сигурни да што раније дете проба алкохол и што чешће узме и гутљај, веће су шансе да једнога дана болује од алкохолизма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи