Мушкарци и жене осећају бол другачије

Мислите да је ваш супруг слабић када је у питању бол? Истраживање је показало да мушкарци осећају бол интензивније него жене ако знају да следи болно искуство кроз које су већ прошли.

Тим истраживача из Канаде открио је да су мушкарци осетљивији и да су под стресом када знају да ће проћи кроз болно искуство које им се раније десило. За ову студију, 41 мушкарац и 38 жена били су смештени у просторију у којој су првобитно били изложени нижим а затим вишим нивоима бола.
Да би се утврдило какву улогу у подношењу бола има фактор памћења, исти учесници су замољени да се врате следећег дана у исту собу. Подвргнути су истим тестовима, а у поређењу са женама, мушкарци су пријавили јачи бол него претходног дана.

„Ово је важан налаз јер је све више доказа да се бол интензивније доживљава ако се очекује познато (проживљено) болно искуство. Можда ћемо моћи да помогнемо неким пацијентима ако будемо директно деловали на механизме памћења", објаснио је Лорен Мартин, коаутор студије са Универзитета у Торонту.

Јачи или слабији бол у односу на врсту операције

Аустријска студија из 2014. године показала је да мушкарци осећају већи бол после велике операције, а жене после мањих медицинских захвата и процедура.

Током четворогодишње студије истраживачи су интервјуисали 10.000 мушкараца и жена у прва 24 сата после операције. Учесници су одговарали на питања о операцији, анестезији коју су примили и нивоу бола.

Према налазима истраживача, била је већа вероватноћа да ће мушкарци осећати јачи бол након великих васкуларних и ортопедских операција, а да ће жене пријавити веће тегобе након мањих процедура, као што су биопсије.

„Родне разлике у перцепцији бола и даље су у великој мери оспораване, како у експерименталним тако и у клиничким областима. Наши подаци не разјашњавају дефинитивно ово питање, међутим, на основу закључака до којих смо дошли може се претпоставити да тип (и тежина) операције могу играти важну улогу", кажу аутори студије.

Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара