Средњошколци и поезија

Да ли средњошколци читају поезију? Шта мисле о проучавању поезије у школи? Шта би променили? Зашто им је ближа проза? На ова и друга питања у вези с поезијом одговорила је група ученика из неколико београдских средњих школа у емисији „Читање дозвољено!“

Готово сви средњошколци изјавили су у емисији да у слободно време не читају поезију. Поједини су рекли да радије читају прозна дела, а неки радо читају поезију коју на Инстаграму постављају њихови пријатељи, али не знају ко су аутори тих стихова. Када би требало да издвоје омиљене песнике, одабрали би Јована Јовановића Змаја, Милана Ракића, Алексу Шантића, Едгара Алана Поа, затим Шарла Бодлера, Љермонтова, а највећи број њих поменуо је Десанку Максимовић.

Било је и оних који воле иранску, арапску и јеврејску поезију, њихове стихове о природи, љубави и уживању у животу, односно оне у којима се уздиже и слави бог. Поједини су изјавили да се „не разумеју довољно у поезију да би издвојили омиљеног песника или песникињу".

На питање зашто се данас мало чита поезија, одговори су се односили на то да је већини младих „досадна", „патетична", да се у школи не обрађује на занимљив начин, да недостаје више интеракције између професора, дела и ученика, да је обрада дела „беживотна" и да се на часовима обрађује много песама па немају жељу да их читају и у слободно време.

Разлози леже и у времену које је потребно да би се анализирала песма, као и у томе да се „проза лакше разуме". Поједини ученици закључили су да су људи данас мање емотивни, хладнији, и да их „мрзи да размишљају".

Сви учесници су се сложили да у музици има много великих песника, наводећи Роџера Вотерса из „Пинк Флојда", Ника Кејва као „истинског уметника", затим Лану дел Реј, од домаћих Марчела, Ђорђа Балашевића и друге.

Занимљиво је да је већина знала стихове појединих песника напамет, попут „Домовине" Душана Васиљева, „Отаџбине" Ђуре Јакшића, затим „Плаве гробнице" Милутина Бојића, „Облетао је око мене" Жака Превера, „Стрепње" Десанке Максимовић.

Приредила Татјана Цвејић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво