Европске престонице културе у 2019. години

Бугарски град Пловдив и италијанска Матера биће овогодишње „европске престонице културе”. Током 2019. године организоваће низ догађаја, промениће свој изглед и преиспитаће могућности за развој кроз културу.

Пловдив је први бугарски град који је изабран за европску престоницу културе а програм организује под мотом „Заједно". 

У Пловдиву али и широм јужног централног региона Бугарске, у градовима Варна, Софија и Велико Тарново ‒ током 2019. биће организовано више од 300 догађаја. Фестивали и пројекти у заједници биће посвећени темама које су повезане са Пловдивом, његовом историјом, културним наслеђем и изазовима с којима се суочава. Биће организоване и изложбе посвећене ћирилици, као и заједничке позоришне представе са представницима из земаља Западног Балкана, ромске и турске заједнице.

Свечано отварање од 11. до 13. јануара обележиће низ догађаја на отвореном и у затвореном, укључујући музичке и плесачке представе у вечерњим сатима 12. јануара.
Церемонији ће 12. јануара присуствовати и европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел, саопштила је данас Европска комисија.

Италијански град Матера је програм организовао под мотом „Отвори будућност" а посебну пажњу посветиће социјалном и културном укључивању и сарадњи у иновацијама.
Поред осталог, Матера ће организовати прво извођење опере „Кавалерија рустикана" на отвореном у сарадњи са позориштем „Сан Карло", као и 27 пројеката развијених са локалним креативним заједницама и партнерима из Европе.

Свечано отварање 19. и 20. јануара окупиће две хиљаде музичара из свих села региона Базиликата и из многих других делова Европе. Тој церемонији 19. јануара присуствоваће Тибор Наврачич, европски комесар за образовање, културу, младе и спорт. „Иницијатива Европска престоница културе окупља људе и наглашава улогу културе у изградњи европског идентитета", истакао је, пожелевши успех Пловдиву и Матери.
Према његовим речима, ти градови ће помоћи да се осигура дугорочни учинак успешне Европске године културног наслеђа 2018, која је показала како култура може да промени набоље градове и регионе.

Програм Европска престоница културе установљен је 1985. на иницијативу тадашње грчке министарке културе Мелине Меркури.

Европске престонице културе у 2018. су били градови Леуварден у Холандији и Валета на Малти. У 2020. ту титулу ће носити хрватска Ријека и ирски Голвеј а у 2021. румунски Темишвар, грчка Елефсина и Нови Сад.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво