Животиње нису поклон за Нову годину

Две до три недеље пре Божића и Нове године, азили за животиње у Немачкој не дају животиње на усвајање. Кажу да онај ко не разуме зашто је то тако, вероватно и није особа која треба да добије животињу.

Кућни љубимац као поклон за Божић или Нову годину? Највећи азили за животиње у Немачкој то не одобравају. Ако неко после 15. децембра посети прихватилиште у Берлину, Хановеру или Бремену са жељом да усвоји пса или мачку, биће одбијен и упутиће га да дође поново у јануару.

„Та привремена забрана је уведена како животиње не би завршиле испод божићне јелке јер оне једноставно нису поклон", каже Арвид Посекел из азила за животиње у Хановеру. Арвид истиче: „Оне би требало да постану члан породице, а нико чланове своје породице не даје као поклон".

Одлука о усвајању не доноси се напречац

Многи азили за животиње увели су такву привремену забрану усвајања, потврђује и Габријела Шваб из азила у Бремену.
Неки људи купују животиње као поклон јер немају другу идеју. О томе претходно и не разговарају са својом породицом. Судбина тих животиња може да буде трагична: када престану да буду нове и занимљиве, враћају их у азиле или, још горе, напуштају.
У Бремену је ове године збринуто 1.100 животиња, а успешно је удомљено чак хиљаду.

Најгоре време за усвајање животиња

Време уочи празника је веома стресно. То је најгоре доба године да се животиња смести у нови дом.
„Уочи Нове године је веома живо. То значи да животиње које су тек стигле у кућу долазе у најстресније доба године", објашњава Посекел.
„Током празника долазе гости или се путује тамо и овамо. То значи да људи немају много времена да помогну животињи да се снађе у новој средини. То је огроман притисак на животиње, поред стреса због новог окружења", упозорава.

Сачекајте јануар

Кроз прихватилиште у Хановеру у коме ради Посекел, сваке године прође око 4.200 животиња. У сваком тренутку тамо борави око 450 животиња. Срећни су кад год се појаве људи који су спремни да у свој дом приме животињу, али саветују породице да сачекају јануар. Већина људи је спремна на то.
А они који се наљуте због тога што не могу да одведу животињу раније?
„Сасвим искрено", каже Посекел, „људе који то не могу да разумеју, ми и нећемо".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво