Симболика боја

Боје, баш као и црте лица, прате емоционалне промене ‒ говорио је Пабло Пикасо.

Унети мало боје у живот ‒ сви знамо шта то значи... разбити досаду, променити ствари, дати нов живот нечему, удахнути свежу енергију. Не можемо утврдити од када датира ова метафора али није тешко претпоставити да потиче из времена када боја није била тако лако доступна у свим тоновима и нијансама које се данас дају замислити.

Да ли ће опустити, ражалостити, унети радост или немир, тек ‒ боје су непрекидни окидач и показатељ емоција. Преносе одређену енергију и поруку, а истовремено говоре и о самим људима. Наиме, истраживања показују да постоји генерално већа наклоност према топлим него према хладним бојама, да се на скали пријатности више процењују засићеније боје него оне мање засићене и да су људима пријатније светлије од тамнијих боја. Другим речима, постоје разлике у преференцији боја. Такође, постоје индивидуалне и полне разлике, и то нарочито код црвених и љубичастих боја. Наши мушкарци те боје не воле баш много.

Како то да боје имају толики утицај на наше животе?

Боје су врло интригантне не само за психологију него и за друге науке, за филозофију, физику, антропологију. Оно што боје одваја као феномен од других перцептивних визуелних феномена јесте њихова евидентна субјективност. И прича о томе да ли боје представљају особине предмета или су конструисане у нашем менталном систему ‒ пратила је науку и филозофију вековима.

И док опажање боја може бити под утицајем субјективних фактора, постоје неки ефекти боја за које се сматра да имају универзално значење. Боје у црвеном спектру познате су као топле боје, а оне укључују црвену, наранџасту и жуту. Ове топле боје побуђују широк спектар емоција ‒ од топлине и удобности, до беса и агресивности.

У многим културама црвена боја представља боју страсти али је повезана и са хришћанском традицијом бојења ускршњих јаја. С друге стране, у неким културама црвена боја је у спрези са алтернативним, чак и скаредним ситуацијама, као што је проституција, па тако имамо чувену Улицу црвених фењера која се везује за страст.

Боје на плавој страни спектра познате су као хладне боје, а то су плава, љубичаста и зелена. Оне се често описују као умирујуће, али могу да испровоцирају осећања туге или равнодушности.

Уметници и дизајнери ентеријера врло добро знају колики утицај боје могу имати на расположење и осећања. Реч је о моћном комуникационом оруђу које се може користити да стимулише на акцију, утиче на расположење и изазове психолошке реакције. Неке боје могу подићи крвни притисак, побољшати метаболизам или изазвати напрезање очију.

Наравно, утицај који ће боје имати на нас може бити веома индивидуалан, а често је укорењен у нашем сопственом искуству с бојама или културолошким утицајима. Боја испуњава целокупан човеков видљиви свет, она је предмет међудисциплинарних истраживања, говори и о рецепторима чула вида, али и о карактеристикама једне личности или народа, развоју емоција и интелекта, поремећајима итд.
Боје су препуне значења. Симболика боја градила се кроз читаву историју, религију, веровања и традицију. Свака раса и култура има свој скуп значења уз одређене боје, вероватно јер је боја прва ствар са којом се човек сусрео.

„Одједном блесну сјајна бела светлост, зачу се гром и прасак. Поче јака киша. Све се боје скупише од страха и стиснуше једна уз другу.
Киша проговори:
ʼВи, глупе боје, борите се међу собом! Зар не знате да сте створене свака за своју посебну сврху, јединствену и различиту. Ухватите се за руке и пођите са мном. Ја ћу вас прострети преко неба у великом луку боја као подсетник на то да сте лепше кад сте заједно и да можете живети скупа и у миру.ʼ"

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво