Мушкарци, усисивач и штипаљке

Наука је доказала оно што многе жене знају годинама. У скоро 50% америчких породица у којима децу одгајају оба родитеља, и мајка и отац раде пуно радно време. Али када се врате кући, жене и даље раде, и то скоро двоструко више када су у питању кућни послови. Овај тренд је први пут разматран седамдесетих година прошлог века, када се називао „друга смена".

Део проблема је у томе што мушкарци мисле да у кући обављају исти обим посла као и жене. Многи од њих су то и изјавили у истраживању у коме је учествовало више од 1.800 родитеља. Жене се с тим нису сложиле, рекавши да раде више посла. Према резултатима неколико студија у којима се од брачних парова тражило да воде дневник о урађеним кућним пословима ‒ жене су у праву.
Подаци једног истраживања показују да жене троше скоро дупло више времена на рад у кући (18 сати у односу на десет ‒ колико троше мушкарци). А осим што временски мање раде од жена, мушкарци се баве „забавнијим стварима", на пример, играју се са децом.
Истраживачи су утврдили да жене раде више од мушкараца и када стигне принова. Пре те прекретнице, ако обоје раде пуно радно време ‒ партнери углавном равномерно деле обавезе.

И премда очеви данас много више времена проводе са децом (више него икада раније), они заправо мање времена троше на кућни рад него што су то чинили деведесетих. Зашто су важни наведени подаци? Осим питања праведне поделе посла, таква ситуација има и менталне и физичке ефекте на здравље. Жене које се осећају оптерећеније код куће кажу да су мање расположене да преузму додатне задатке на послу који могу бити кључни за њихов напредак у каријери.
Познате су тврдње да су жене „природно пажљивије и ближе деци" и да је стога ʼнормалноʼ што проводе више времена са потомством. Међутим, тај исти аргумент се не може употребити када је реч о чишћењу пода или сређивању фрижидера. Како Брајс Коверт наводи: „Не постоји биолошка детерминанта за кућне послове. Ниједан пол није физички предодређен да баца смеће или пере судове."

„Све иде од куће!"

Размишљање о томе зашто постоји ова неправедна ситуација, може нас вратити у детињство, када девојчице обично раде више кућних послова од дечака а при том за то не добијају џепарац. То је можда разлог што касније, када имају 35 година и у кућу доносе исту плату као и њихов муж ‒ често верују да је одржавање куће њихова одговорност.

Примери понашања родитеља такође су важни. Синови мајки које имају каријеру показаће у будућности више интересовања за напредовање на послу, а ћерке таквих мајки такође ће добро зарађивати и напредовати до виших позиција. Статистика каже да када синови „домаћица" одрасту и оснују породицу ‒ врло мало „раде по кући". Можда то објашњава чињеницу да незапослени мушкарци обављају мање кућних послова него запослена жена.

Добра вест је да је дошло време у коме ће бити мање посла за све који раде кућне послове. Према пресеку анкета рађених у САД које су се односиле на дужину времена потребног за послове у домаћинству ‒ оно је данас за 23 посто краће у односу на период од пре 50 година. Такође, у односу на мушкарце који су били „глава породице" пре пола века, данашњи очеви троструко више времена проводе с децом.

 Приредила Маја Стојановић

 

број коментара 4 пошаљи коментар
(недеља, 09. дец 2018, 00:29)
anonymous [нерегистровани]

Zene

Hvala Bogu zato je i razvoda sve vise. Nisu ni zene vise lude da imaju jos jedno ,,dete" u kuci. Svaka zena koja se razvela shvatila je da je to najbolja stvar koju je uradila za sebe. Kad ste toliko pametni i sposobni - cistite sami sebi. A ako niste - platite.

(субота, 08. дец 2018, 11:14)
anonymous [нерегистровани]

Разлика у пословима

Мајка и отац раде пуно радно време, али да ли раде на пословима који су слични по напору и условима безбедности? Нешто наука ћути по том питању...као и шира јавност. Говорити о томе није политички коректно изгледа.

(субота, 08. дец 2018, 05:15)
Питања!? [нерегистровани]

Сврха истраживања

У тексту се доста тога рече, међутим мене занима;
Која је стопа развода дјеце из породица са домаћицом/мсјком која је успјешну имала каријеру? Које мајке рађају више дјеце домаћице/жене са успхешном каријером? Које жене имају дужи животни вијек? Код којих жена су више изражена психихофизичка обољења/поремећаји!? ..... да не тупим даље поента је да истраживања требају бити свеобухватна и са тачке гледишта шта је боље за друштво а шта та појединца!? Што се тиче мушкараца ја као мушкарац могу да кажем да смо постали млитави, неодговорни и размажени. Па није ни чудо жене данас јуре каријеру а не оно у чему се незаменљиве и управо из тог разлога извор живота.....

(петак, 07. дец 2018, 11:39)
anonymous [нерегистровани]

Kompenzacija

Posto su zene manje placene od muskaraca (mnoge zene znaju), moraju na neki nacin namiriti razliku :-)