Какаовац као фактор стабилности

Колумбија ‒ за многе опасна јужноамеричка дестинација у којој деценијама трају сукоби и оружани конфликти ‒ последњих година бележи невероватан успех у узгајању какаовца.

Деценијама Колумбија слови за земљу невероватне лепоте и културног наслеђа. И мада се као домовина Пабла Ескобара често помиње у контексту гериле, борбе нарко-кланова, корупције и непрестаних немира ‒ то је и земља љубазних људи и невероватно лепих предела. Путописци је често описују као опасну пустоловину која скрива запањујуће културно-историјске лепоте.

Становници ватрене земље желе промене, покушавају да успоставе мир унутар етничких група а припадници нарко-картела се све више држе подаље  од свакодневног живота љубазних и насмејаних Колумбијаца. Иако су у политички нестабилној земљи, становници добрим делом покушавају да остваре складан живот те се традиционално запошљавају у нафтној индустрији и металургији а одувек су били познати као произвођачи изузетно квалитетне кафе, цвећа, злата и текстила.

Ипак, то није све: иако се и до сада са успехом узгајао у Колумбији, какаовац постаје све популарнија биљка и на неки начин „фактор стабилности" зато што великом брзином у зонама конфликта настају непрегледна поља какаовца. Таква је ситуација и у долини Гомез, која је била позната као опасна зона.

У Колумбији се гаји више од стотину врста какаовца. Нови рекорд за 2018. годину је шездесет хиљада тона, и то захваљујући новим плантажама. Колумбијски какао се продаје у више од двадесет земаља света а током 2017. године је извезено дванаест хиљада тона. Усавршавањем производње и побољшањем квалитета засада, добијају се два до три пута већи приноси него раније, али оно што је још важније и значајније у целој причи јесте да је какаовац ујединио многе завађене стране које сада посвећено раде на плантажама и труде се да очувају мир и добре односе.

Експерти за чоколаду и технолози стручни за кондиторску делатност издвајају какаовац из Колумбије по посебној воћној ароми, мирису дрвета и текстури, што финалне производе чини јединственим.

Приредила Наташа Нешковић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво