четвртак, 06.12.2018, 07:16 -> 08:09
Какаовац као фактор стабилности
Колумбија ‒ за многе опасна јужноамеричка дестинација у којој деценијама трају сукоби и оружани конфликти ‒ последњих година бележи невероватан успех у узгајању какаовца.
Деценијама Колумбија слови за земљу невероватне лепоте и културног наслеђа. И мада се као домовина Пабла Ескобара често помиње у контексту гериле, борбе нарко-кланова, корупције и непрестаних немира ‒ то је и земља љубазних људи и невероватно лепих предела. Путописци је често описују као опасну пустоловину која скрива запањујуће културно-историјске лепоте.
Становници ватрене земље желе промене, покушавају да успоставе мир унутар етничких група а припадници нарко-картела се све више држе подаље од свакодневног живота љубазних и насмејаних Колумбијаца. Иако су у политички нестабилној земљи, становници добрим делом покушавају да остваре складан живот те се традиционално запошљавају у нафтној индустрији и металургији а одувек су били познати као произвођачи изузетно квалитетне кафе, цвећа, злата и текстила.
Ипак, то није све: иако се и до сада са успехом узгајао у Колумбији, какаовац постаје све популарнија биљка и на неки начин „фактор стабилности" зато што великом брзином у зонама конфликта настају непрегледна поља какаовца. Таква је ситуација и у долини Гомез, која је била позната као опасна зона.
У Колумбији се гаји више од стотину врста какаовца. Нови рекорд за 2018. годину је шездесет хиљада тона, и то захваљујући новим плантажама. Колумбијски какао се продаје у више од двадесет земаља света а током 2017. године је извезено дванаест хиљада тона. Усавршавањем производње и побољшањем квалитета засада, добијају се два до три пута већи приноси него раније, али оно што је још важније и значајније у целој причи јесте да је какаовац ујединио многе завађене стране које сада посвећено раде на плантажама и труде се да очувају мир и добре односе.
Експерти за чоколаду и технолози стручни за кондиторску делатност издвајају какаовац из Колумбије по посебној воћној ароми, мирису дрвета и текстури, што финалне производе чини јединственим.
Приредила Наташа Нешковић
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар