Мртво море нестаје до краја овог века?

Да ли ће Мртво море сасвим ишчезнути до краја овог века ‒ питање је које мучи велики број стручњака. Његово лагано нестајање повезано је са претераном експлоатацијом реке Јордан.

Ресурси реке Јордан полако се исцрпљују и самим тим повећава се опасност да Мртво море заувек нестане. Како би се зауставило његово даље исушивање, разматрано је да се река повеже с великим каналом који води у Црвено море и који је удаљен чак 180 километара. С друге стране, показало се да то баш и није најбоље решење јер се ископавањем канала поред путева стварају велики кратери који могу бити озбиљна опасност.

Много је туристичких објеката који се полако гасе а читава села дуж мора нестају. Све то причињава велику штету како мору које нестаје тако и економији оближњих становника.

У последњих педесет година Мртво море се смањило за трећину. Узрок је и експлоатација минералних материја и извора, као и исушивање реке Јордан.

Локалне власти разматрају постављање велике цеви која би упумпавала воду у Црвено море на југу а затим одводила ту количину воде на 200 километара удаљен север до Мртвог мора. То би значило да се сваке године у Мртво море улије количина воде која је довољна да се напуни 100.000 олимпијских базена.

Постоји и бојазан да ће воде Црвеног мора, које су сиромашне минералима неизбежно деградирати постојеће концентрације минерала Мртвог мора и да ће се тако смањити концентрација соли.

Израелски инжењери упућени у овај проблем тврде да мешање двеју вода може да резултира појавом алги и других организама, што би променило боју Мртвог мора и у њему изазвало појаву живота. Да би се избегао такав сценарио, прилив воде из Црвеног мора требало би да се умањи за половину од предвиђене количине.

Активисти за заштиту околине напомињу да сада може да се хода у деловима где је некада висина воде била изнад главе. Спречавање исушивања Мртвог мора и претеране експлоатације реке Јордан на листи су приоритета израелске владе. 

Приредила: Наташа Нешковић 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво