Непроспавана ноћ и анксиозност

Код здравих одраслих људи непроспавана ноћ може да изазове узнемиреност наредног дана, уз промењене обрасце можданих активности, саопштили су научници на годишњем скупу Друштва за неурологију у Сан Дијегу.

Људи са поремећајима анксиозности често имају проблема са спавањем. Нови резултати откривају повратни ефекат ‒ недостатак сна може изазвати анксиозност. Студија показује да је у питању узајамно деловање. Клифорд Сејпер, истраживач поремећаја сна на Харвардовој Медицинској школи, објашњава да „мањак сна погоршава анксиозност, што заузврат отежава спавање."

Истраживачи Ети Бен Сајмон и Метју Вокер са Универзитета Калифорније у Берклију, проучавали су нивое анксиозности код 18 здравих људи. После ноћи проведених у спавању, односно ноћи у будном стању, испитаници су радили тестове за мерење анксиозности. После непроспаване ноћи, њихови нивои анксиозности били су 30 процената виши него када су спавали. У просеку, резултати су показали да је њихова узнемиреност била једнака оној која се јавља код људи са поремећајима анксиозности, изјавио је Бен Сајмон.

Штавише, активност људског мозга знатно се променила код учесника у истраживању после непроспаваних ноћи. Мождани центри задужени за емоције били су активнији, а префронтални кортекс, област која може да активира кочнице анксиозности, био је мање активан, показали су снимци магнетне резонанце.

Резултати сугеришу да је лоше спавање „више него само симптом" анксиозности али у неким случајевима може бити и узрок, закључио је Бен Сајмон.

Приредила Татјана Цвејић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво