За зелени Београд!

У оквиру пројекта „Еко-оаза Блок 19а“, који је суфинансирало Министарство заштите животне средине, реализована је још једна радна акција ‒ „Зелени Београд“. Том приликом је посађено једанаест стабала липе и више од сто садница високог жбуња око ОШ „Лаза Kостић“ у Блоку 23, у партнерству са ЈKП „Зеленило Београд“.

Окупљени волонтери из локалне заједнице помогли су у садњи, а захваљујући донацији, школи је омогућено и одржавање зеленила. Током радне акције реализован је и образовно-информативни еко-квиз у коме је учествовало више од 400 основаца узраста од осам до једанаест година. Квиз је био интерактивног типа, што је додатно мотивисало основце да рационалније и логичније размишљају о области заштите животне средине у градском окружењу. Током радне акције и за време трајања квиза, на радост деце, придружили су се и представници УНДП-а (United Nations Development Programme) и Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), уз чију помоћ је одржан и пилот-квиз на тему родне равноправности.

Пројекат „Еко-оаза Блок 19а" представља пример оплемењивања амбијента који ће бити уоквирен дрворедима и зеленим фондом с наводњавањем у циљу заштите од негативних утицаја околног саобраћаја и климатских промена. Отворен простор ће бити испуњен зеленилом, обогаћен мноштвом детаља за активан и пасиван одмор и опремљен наменски смишљеним, доступним садржајима за децу, младе, старије особе, жене, посебно труднице, бициклисте, особе са инвалидитетом, особе с колицима за децу. Примери таквог уређења су подстицајни за многобројне локалне заједнице, за самоорганизовање и умрежавање усмерено ка циљу одрживог развоја паметних градова. Пројектом су предвиђена иновативна решења у објектима и у области јавне расвете, уз употребу обновљивих извора енергије и софтверских решења за енергетску ефикасност повезаних на уређаје и сензоре, за смањење потрошње електричне енергије, даљинску контролу и управљање, као и за мерење угљен-диоксида, чији би циљ и резултат било смањење загађења штетним гасовима.

 

број коментара 0 пошаљи коментар