Еколошки отисак медија ‒ трендови и тенденције

Девети међународни фестивал зелене културе „Грин фест“ одржава се од 13. до 16. новембра у Дому омладине Београда. Тим поводом биће организован и програм „Еколошки отисак медија ‒ трендови и тенденције“ ‒ намењен младим новинарима, студентима журналистике и комуникација.

Едукативни програм посвећен медијском приступу савременим еколошким проблемима трајаће од 14. до 23. новембра и биће реализован у два сегмента. У теоретском делу биће обрађене различите теме из области животне средине а говориће се и о начинима њихове повезаности и различитим новинарским техникама које се користе у представљању информација.

У другом сегменту програма учесници ће имати задатак да направе репортажу у формату који сами изаберу, уз консултације са менторима програма, док ће организатори обезбедити саговорнике за теме које учесници буду изабрали. Ментори програма „Еколошки отисак медија ‒ трендови и тенденције" су Александра Вукићевић ‒ ауторка и водитељка емисије „Чекајући ветар" на Радио Београду 2, и Драган Гмизић ‒ новинар и ТВ аутор.

Учесници ће првог дана имати прилику да се упознају са трендовима и тенденцијама у извештавању о актуелним еколошким темама, као што су: условљеност економског развоја од климатских промена, нарастајући проблеми отпада, све мањи природни ресурси, њихов утицај на људе и јавно здравље, могућности за настајање нових професија и радних места.

Биће речи о новим захтевима извештавања, као и о техникама представљања информација за све медијске формате. Предавачи ће кроз примере показати учесницима како да на атрактиван начин представе теме из области животне средине, изаберу саговорнике и релевантне изворе података и информација.

У другом делу програма учесници ће имати обавезу да направе радио, видео или текстуалну репортажу на задате теме ‒ управљање отпадом, биодиверзитет и природни ресурси. Организатори ће учесницима обезбедити саговорнике које ће моћи да интервјуишу од 14. до 16. новембра. Рок за достављање готове репортаже биће 23. новембар.

Полазници програма који буду имали најбоље репортаже имаће прилику да након фестивала раде са предавачима и унапреде своје знање, а добиће и могућност да њихова репортажа буде објављена у неком од водећих медија у Србији.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво