Грчко ʼплаво окоʼ

Од давних времена у многим цивилизацијама постоје талисмани или амајлије ‒ предмети о чијим заштитним својствима и значењима говоре народна веровања. У западној култури потковица се често стављала изнад или поред врата и веровало се да доноси срећу. Народи који живе на Медитерану, на пример Грци, верују у амајлију коју називају ʼплаво окоʼ. Турски народ верује у назар.

Назар је назив за амајлију у облику ока која носиоца штити од урокљивог погледа. Пун модеран турски назив састоји се од речи назар (урокљиво око) и бонџугу ‒ амајлиja.

Назив потиче и од арапске речи назара (што значи поглед). Уз потковице, бели лук, вучји зуб, животињски рог, олово и камење, кристално плаво око је једно од заштитних симбола у тенгризму, старој религији туркијских народа.

Назар је чест призор у Турској, Сирији, Либану, Египту, Јерменији, Ирану, Авганистану, Грчкој, Ираку, Азербејџану и на Кипру, где се качи у кућама, канцеларијама, аутомобилима или се уклапа у накит и украсе. Типични назар се израђује од ручно прављеног стакла. Боје га у тамноплаву, белу, светлоплаву и црну боју, уз то правећи концентричне кругове или сузолике, елипсоидне облике. Понекад тамноплаву боју замењује златна. Еквивалент назара код семитских народа је хамса, док је код хришћана у питању крстић.

ʼЗло окоʼ кроз историју
Током своје историје човек је тежио да помоћу магичних предмета порази утицај злих сила, познато је да и монотеистичке религије имају своје симболе. Амајлије са словима, бројевима и симболима задржале су се и до данашњих времена и у свакој култури и вери проналазимо један од тих симбола.
Зло око је веома присутно кроз историју. Помињано је у старом Египту, Грчкој и Риму, а такође се јавља у Старом завету, Курану и Шекспировим делима.
Веровање у зло или урокљиво око највише је распрострањено на Блиском истоку и Медитерану, као и у деловима Северне Африке и Европе.

Алан Дандес, фолклориста и професор антропологије на Калифорнијском универзитету, помиње симптоме урокљивог ока у својој студији „Зло око ‒ књига случајева".
Урокљиво око представља специфичан тип магијске клетве. Пре него што је наука почела да расветљава узроке временских промена, пошасти и других природних несрећа, човек је за то кривио клетву. Клетве, укључујући и зло око, биле су одговор на вековно питање ‒ зашто се добрим људима дешавају лоше ствари.

Повезаност погледа са овом клетвом објашњава се веровањем да су очи капија људске душе.
Очи су речитије од усана, оне су глас срца и у њима се осликава наша душа. Популарни талисман израђен од плавог стакла, који је посебно на цени у Турској и Грчкој, сматра се моћним средством заштите од урока, али и злих погледа.

Сматра се да легенда потиче још из периода старог Египта и Месопотамије, па не чуди што се тај симбол може наћи у многим домовима широм Сирије, Ирана, Либана, Ирака, Авганистана и Азербејџана.

Такође, сувенири познати по својим концентричним круговима не морају бити само плави, већ се могу наћи примерци у белој, црној или златној боји. Значење, наравно, остаје непромењено о којој год боји да је реч ‒ зло око доноси срећу, поставља се близу кућних врата (како би „одмерило" сваког посетиоца), а мајке широм Медитерана га обавезно стављају поред кревеца како би своје новорођенче заштитиле од завидних и потенцијално опасних погледа.

Ипак, најзанимљивији примерци назара могу се наћи управо у Турској. Осим најзаступљенијих амајлија које се израђују од ручно прављеног стакла, могу се наћи и читаве колекције накита, али и одећа с тим симболом, привесци за кључеве или украси за дом које треба ставити на видљиво место.
Тајна је у „плавом камену" који је састављен од идеалне комбинације већ поменутог топљеног стакла, бакра, гвожђа, воде и соли.

Приредила: Александра Стојановић 

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво