Аудио-књига „Свет око нас“

Издавачка кућа „Архипелаг“ и Фондација „Фиби“ објавиле су антологију „Свет око нас“ (Европски градови у новој српској приповеци) у облику аудио-књиге. Аудио-издање је објављено уз подршку Библиотеке Савеза слепих Војводине „Мр Омер Маринков“. Има 140 страна, подељено је на осамнаест говорних записа у трајању од четири сата и 40 минута.

Ово је друго издање те антологије. Прво, штампано издање објавио је „Архипелаг" 2009. године, а приредио Гојко Божовић. „Верујемо да објављивањем у аудио-форми проширујемо могућност избора читалаца врхунске књижевности и да, у исто време, излазимо у сусрет онима којима је аудио-књига лакши, једноставнији, природнији или пак само технички прихватљивији избор. Некима је и једини избор: на њих смо највише мислили припремајући ову књигу која започиње пут до читалаца и слушалаца", каже издавач.

Градови јунаци

Европски градови у причама дванаест аутора нису само кулисе, већ јунаци чија судбина одређује или рефлектује унутрашњи свет људи. Приче Виде Огњеновић, Мирјане Павловић, Милисава Савића, Јовице Аћина, Давида Албахарија, Владислава Бајца, Милана Ђорђевића, Михајла Пантића, Јелене Ленголд, Милете Продановића, Владимира Тасића и Ласла Блашковића настале су у протеклих тридесет година.

„На мапи приповедања ове тематске антологије указују се суштински различити градови. Неки су истинске метрополе (Париз или Беч), други су важне симболичке тачке у савремености или у културном памћењу европског човека (Венеција или Праг, Фиренца или Трст), неки су велики европски градови са сложеном и богатом историјом (Минхен, на пример), неки су градови у којима прича раскрива слојеве модерности и традиције (Букурешт или Рејкјавик, Оксфорд или Осло). Неки од ових градова одавно су тема српске књижевности (Венеција и Праг, Беч и Трст, Париз и Фиренца), неки се први пут обистињују у приповедној машти српске књижевности (Рејкјавик). Али разлике и постоје да бисмо могли да имамо и причамо своје приче ‒ каже Гојко Божовић, приређивач антологије „Свет око нас".

Гласови младих глумаца и студената

Приче водећих савремених српских писаца посвећене европским градовима у овој аудио-књизи читали су нови гласови српског позоришта. Реч је о талентованим и посвећеним глумцима који су тек ступили на сцену српског глумишта и који су завршили Академију уметности у Новом Саду. Приче настале из пера врхунских аутора наше савремене књижевности читали су: Ана Рудакијевић, Даница Грубачки, Милош Лазић, Душан Вукашиновић, Дејан Максимовић, Николина Вујевић, Младен Вуковић, Невена Неранџић, Милица Шећеров, Стефан Циле Бероња, Иван Нинчић и Ана Кесеровић, као и њихов професор ‒ глумац Борис Исаковић. Пратеће текстове у књизи читала је спикерка Радио-телевизије Војводине Лаура Вујковић.

„У настанку ове књиге учествовало је много људи: од писаца до глумаца, од издавача до сарадника у продукцији, пријатеља и добрих гласова који су у различитим фазама продукције били важна и драгоцена подршка", каже издавач.
Ове изузетне приче доступне су сада и слабовидим и слепим особама. И љубитељи радио-драме могу да уживају у њима замишљајући сценографију европских градова у којима се крећу јунаци дванаест прича.

Приредила Мирјана Бјелогрлић

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи