Трибина о социјалном предузетништву

На Факултету политичких наука одржана је трибина „Социјално предузетништво – развојна шанса Србије“ у коорганизацији Центра за креирање политика и студентске организације Оикос Београд.

Говорници на трибини били су проф. др Слободан Цвејић са Филозофског факултета Универзитета у Београду, координаторка пројекта Лицеулице Николета Косовац и финалиста такмичења Social Impact Award (SIA) Андрија Радојев.

Професор Филозофског факултета др Слободан Цвејић истакао је да појам социјалног предузетништва није ни постојао до пре тридесет година. Он је додао да је такав концепт био суштински потребан неолибералној економији и да је први пут употребљен у Италији.

„У северној и западној Европи образац социјалног предузетништва има корене у праксама хуманитарног деловања. Управо такве праксе довеле су до тога да се оснивају организације за помоћ угроженим људима", објаснио је Цвејић.

Професор је рекао и да највећи број социјалних предузећа у нашој држави чине удружења грађана; та предузећа су укорењена у локалну заједницу, због чега би управо она требало да пружа највећу подршку у финансирању.

Николета Косовац, координаторка пројекта Лицеулице, осврнула се на историју постојања уличних новина које се продају свуда у свету ради помоћи угроженим категоријама друштва. Према њеним речима, новине Лицеулице обрађују проблеме подстичући њихово решавање, а не само продубљивање.

„Нама је било веома важно да сам пројекат буде транспарентан, да људи знају шта купују и коме помажу. На самом почетку имали смо свега неколико корисника, углавном младих из свратишта, међутим, тај број је годинама растао, да би достигао тренутни број од 110 корисника", казала је Николета Косовац. Она је додала да је изузетно битно да производи социјалних предузећа буду квалитетни, иновативни и креативни.

Андрија Радојев, финалиста такмичења SIA, укратко је изложио свој такмичарски пројекат Заундарк из области решавања друштвених проблема. Он је указао да људи нису довољно едуковани када су у питању особе са оштећеним видом (иако их у свету има чак триста милиона) и истакао да би требало посветити већу пажњу едукацији у том смислу.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво