Човек и пас: више од сложене комуникације

Да ли сте се питали зашто ваш пас понекад лиже усне? Истраживање обављено у Уједињеном Краљевству и Бразилу сугерише да пси на тај начин покушавају да комуницирају са људима, односно одговоре на одређене изразе лица.

Истраживачи су открили да је облизивање паса повезано са изразима лица који одражавају љутњу или друге негативне емоције. Пси се, дакле, облизују када мисле да су људи у њиховој близини љути. То откриће наводи да из новог угла сагледамо (и преиспитамо) досадашњу комуникацију са кућним љубимцем.

За потребе студије, научници су испитивали како пси реагују на одређене слике и звукове. Слике су приказивале изразе лица људи и других паса а на аудио-снимцима су се чули одређени изливи емоција. Занимљиво је да су пси управо облизивањем одговарали на слике које су представљале људски бес.

„Пси су чешће лизали усне кад су гледали слике људи него кад су им показивали слике других паса", рекла је главна ауторка истраживања Наталија Албукерки са Универзитета у Сао Паулу. Додала је: „Резултати истраживања показују да је забележено понашање повезано с тим како животиње опажају и доживљавају негативне емоције."

Животиње, међутим, нису тако реаговале на звуке, већ само на слике. Дакле, пси су само на визуелне знаке одговарали облизивањем, покушавајући да својим „изразима лица" одговоре на наше. У студији се додаје да је све више доказа да су се пси знатно прилагодили људском испољавању емоција и начину комуникације.

Студија, такође, указује да је сложен унутрашњи свет наших „крзнених сапутника" често занемарен и да би се могло закључити да су они више емотивно усредсређени на нас него ми на њих.

Студија је објављена у часопису Behavioural Processes.

Приредила Маја Стојановић

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи