Рађање интернета

Тим Универзитета Калифорније, предвођен истакнутим професором рачунарства Леонардом Клајнроком, послао је 29. октобра 1969. прву поруку преко АРПАНЕТ-а, рачунарске мреже која је касније постала позната као интернет.

Интернет је „рођен" најпре кроз мрежу АРПАНЕТ. Успоставио је технолошку револуцију која је трансформисала комуникације, образовање, културу, пословање и забаву широм света, што је довело до драматичних промена у друштвеном, политичком и економском животу.

Другог септембра 1969. Универзитет Калифорније је послао први сегмент АРПАНЕТ-а захваљујући (тада 35-годишњем) професору Клајнроку, који је с групом научника из области рачунарства радио на успостављању прве мрежне везе.  

Два месеца касније, 29. октобра у 22.30, Клајнрок и његове колеге успели су да пошаљу прву поруку од Универзитета Калифорније до Истраживачког института Станфорд, који је удаљен стотинама километара, обележавајући тако настанак интернета.

Професор Клајнрок и Чарли Клајн, студент и програмер коме је био супервизор, подесили су систем за слање порука са  рачунара ʼSDS Sigma 7ʼ Универзитета Калифорније до рачунара ʼSDS 940ʼ Института Стандфорд и програмера Била Дувала. 

Планирано је да та прва порука гласи „login", али тим је у томе успео само делимично. „Успели смо да пренесемо ʼлʼ и ʼоʼ", присећао се Клајнрок, „а онда се систем срушио. Дакле, прва порука на интернету била је ʼлоʼ. Нисмо то планирали, али нисмо могли да почнемо другачијом поруком."

Клајнрок ‒ „архитекта" иновативног метода размене порука, који је учинио интернет могућим ‒ и даље ради у истом кабинету, крај ормарића са првим рутером.

Приредила Маја Стојановић

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво