О нашим прецима ‒ јунацима Великог рата

Пројекат „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ омогућио је грађанима Србије и Србима у региону и дијаспори да достављају фотографије и осталу историографску грађу својих предака и тако дају лични печат обележавању стогодишњице Великог рата. Резултати четворогодишњег рада на пројекту представљени су у публикацији о којој ће се говорити на 63. сајму књига у Београду.

У публикацији се могу видети аутентична сведочанства о подвизима и страдањима српских војника у Великом рату. Реч је о фотографијама, ратним дневницима, војничким писмима, дописним картама, споменицама и другој веродостојној историографској грађи коју су послали поносни потомци желећи да одају част својим прецима ‒ учесницима рата.

Посетиоци 63. Београдског сајма књига моћи ће да чују како је дошло до пројекта, какав је био одзив грађана и какве су реакције научне јавности. Један од учесника трибине, историчар Ђорђе Мамула истакао је за Портал РТС-а: „Документа која су прикупљена представљају богату историјску грађу која до данас није била обрађена и истражена. То су документа која су сто година била у породичним домовима потомака, по фиокама и полицама. Зато представљају један нов извор који баца светло на улогу малог човека у Великом рату, управо човека који је и изнео тај рат на својим плећима".

Пројекат је значајан и зато што показује да се заједничким радом долази до позитивних и лепих резултата. „Иницијатива је потекла од Александра Василића, који није историчар, а одзив људи ван историјске струке био је велик. Драго ми је што су суграђани препознали важност овог пројекта и четири године слали документа", додао је Ђ. Мамула и истакао да се пројекат наставља и после јубиларних година ‒ јер се „тих великих дана треба сећати и кад прођу јубилеји".

Пројекат је показао колико савремени алати доприносе брзом прикупљању и организацији историјске грађе. Наиме, грађани су слали фотографије и документе путем мејла и других апликација а нове технологије омогућиле су и дигитализацију читаве грађе. Од 2014. године до данас, на адресу веб-портала славним-прецима.срб/slavnimprecima.rs пристигло је више од 4.000 фотографија и других примера историјске грађе.

Свака фотографија и документ имају пропратни текст с детаљнијим објашњењима о пореклу, месту, времену и лицима који су у њима заступљени. Тако је сачињен драгоцен корпус који је свима доступан и представља јединствену „онлајн-галерију сећања".

Публикацију су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Српска православна црква.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво