Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара

Завод за заштиту природе Србије, уз подршку Светог манастира Хиландара, представио је на 63. међународном београдском сајму књига монографију „Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара“ ‒ прву публикацију посвећену двема значајним групама животиња са простора Свете Горе.

Монографија приказује део резултата првих свеобухватних истраживања природе подручја манастира Хиландара и њоме је покренута едиција књига о природи простора који је од непроцењивог значаја за духовност, културу, историју и садашњост српског народа.

Монографија „Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара" ‒ аутора др Растка Ајтића, Миливоја Крвавца и мр Данка Јовића, херпетолога Завода ‒ објављена је у саиздаваштву Завода за заштиту природе Србије и Свете српске царске лавре Хиландар. Књига је писана на српском и енглеском језику, једноставним, свима разумљивим језиком; богато је илустрована фотографијама и цртежима.

У публикацији је описано досад забележених 35 врста водоземаца и гмизаваца (11 врста водоземаца и 24 врсте гмизаваца), што представља изузетно висок број за један мали регион.

У поздравној речи, мр Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије, указао је на значај истраживања природе и објављивања монографије „Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара", истакавши „да је монографија настала као резултат првих свеобухватних истраживања природе подручја манастира Хиландара". Након трогодишњег проучавања и истраживања, пред нама се, како је објаснио, налази књига која описује и илуструје само део богатства природе тог светог простора, приказујући две заступљене фаунистичке групе. 

Директор Завода захвалио је високопреподобном архимандриту Методију, игуману манастира и братству манастира на несебичној помоћи и подршци у организацији истраживања, као и на поверењу које су указали Заводу.

„До сада се о водоземцима и гмизавцима Свете Горе није много знало, а поуздани подаци о њима једва да се могу наћи у литератури. До информација се углавном долазило кроз разговор са природњацима и туристима који су посетили Свету Гору, тако да објављивање монографије ʼВодоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландараʼ свакако представља значајан допринос у сагледавању ове групе животиња која, захваљујући великој разноврсности станишта у условима благе климе на Светој Гори, има велики број својих представника", рекао је Драгишић.

Утиске и поруке хиландарског братства о публикацији и раду Завода за заштиту природе Србије предочио је отац Доситеј. Он је истакао да се радом и истраживањима које реализује Завод приказује нов апспект значаја хиландарског простора, што даје наду да ће се отворити путеви за нове публикације о становницима природе Свете Горе.

Сложена биолошка интеракција

На основу чињеница изнетих у уводном делу о природним карактеристикама водоземаца и гмизаваца и области Балкана и полуострва Атос, књига је подељена у два дела. Први део књиге односи се на представљање свих врста водоземаца и гмизаваца на Светој Гори. Овај део књиге садржи и основне кључеве за идентификацију наведених врста, који могу послужити као водич за њихово препознавање на терену. У другом делу књиге дати су основни подаци који водоземце и гмизавце Свете Горе приказују у сложеној биолошкој и еколошкој интеракцији са осталим групама животиња овог простора.

Аутор мр Данко Јовић је рекао да су кроз поимање духовног значаја Свете Горе и Хиландара на један нов начин сагледали заштиту херпетофауне. Такође, нагласио је да је важно упознати јавност са присуством, сврхом и значајем који те врсте имају за опстанак свих живих бића.

„Иако водоземци и гмизавци Свете Горе нису директно угрожени од стране људи, сигурно је да трпе одређене притиске спољашњих фактора који су мање транспарентни, односно нама нису уочљиви. Стога је главни циљ објављивања публикације да укаже на значај водоземаца и гмизаваца, како Свете Горе тако и ширег региона, као и да пружи основне информације о стању ових група животиња на једном веома специфичном простору. Имајући у виду и да је представнике водоземаца и гмизаваца могуће пронаћи на свим деловима Свете горе, број и састав врста разликује се од места до места, и одраз је разлике у екосистемима, као и разлике у микроклиматским условима који су за ове групе есенцијално важни", закључио је аутор др Растко Ајтић.

Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво