Фестивал науке – Земља будућности

Дванаести по реду Фестивал науке одржаће се од 29. новембра до 2. децембра на Београдском сајму а посетиоци ће моћи да виде низ интерактивних поставки, експеримената, шоу-програма и радионица.

Овогодишњи слоган „Земља будућности" смишљен је са циљем да преиспита будућност наше планете, али и да понуди научна, еколошка и одржива решења за генерације пред нама.  „Кроз програм прилагођен посетиоцима свих узраста желимо да истакнемо улогу појединца и заједнице у овој причи, посебно наглашавајући улогу коју наука заузима у свему томе", објашњава Марија Павловић, координаторка Фестивала науке. Овогодишњи фестивал одржаће се у халама 3, 3а и 5. Окупиће више од шездесет научних и образовних институција из Србије, а посетиоце ће дочекати више од шестсто научника и научних демонстратора.

Кроз разнолик и богат програм имаћемо прилике да сазнамо каквим ћемо бродовима пловити у будућности (будућност у бродоградњи), научићемо више о енергији и открити како да уз мало труда сачувамо виталне елементе природе. „Да бисмо разумели будућност, неопходно је да познајемо и прошлост, па ћемо на фестивалу поставити и неколико времеплова који ће нас водити назад у различите епохе, све до мезозоика", изјавио је Ненад Зарић, главни програмски координатор Фестивала науке.

Богат међународни програм

Француски институт и Амбасада Француске су једни од партнера Фестивала науке. „Овај фестивал је један од најпопуларнијих фестивала науке и највећи у Југоисточној Европи, са око 35.000 посетилаца прошле године. Ове године ће наша сарадња бити посвећена циркусу са циљем да, као и прошле године, радимо на промоцији науке кроз циркуске вештине", изјавио је Бертран Мије, аташе за сарадњу Амбасаде Француске у Србији.

О томе како роботи могу да нас чују и репродукују, говориће француски научници из Националног истраживачког центра ИНРИА, док ће француска група уметника Инерција низом акробатских тачака преиспитати основне законе физике. Из Сједињених Америчких Држава долази звезда ТЕД-а неуронаучник Грег Гејџ, који ће кроз експерименте објаснити како се може управљати туђим мозгом.

Колектив Гишот де Вуит, који стиже из Шпаније, тачније Kаталоније, посетиоцима ће омогућити да вежбају на рециклираним справама. Чешки гости биће Фасцинантни физички театар Удиф, док ће представници Научног центра из Естоније експлозије производити из воде.

Аустрија нам је спремила предавање о ферофлуидима и сликању магнетима а Пољска ће нам открити све о тајној научној агенцији и путовању у свемир. Посетиоце очекују и две српске поставке: Милан Поповић ће приредити јединствен шоу а студенти Хемијског факултета Универзитета у Београду су припремили занимљиву научну представу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара