Данас је Светски дан борбе против остеопорозе

Светски дан борбе против остеопорозе обележава се широм света 20. октобра. Према проценама, у Србији од остеопорозе болује око 400.000 људи, углавном жена. Ово обољење се махом јавља после педесете године живота као последица смањења коштане масе и поремећаја грађе костију, због чега кости постају крте и подложне преломима.

Остеопороза је болест убрзаног губитка коштаног ткива која се најчешће јавља код жена у постменопаузи, али и код мушкараца. Остеопороза је смањење густине костију, тј. коштане масе, па и сама реч указује на порозну структуру костију или шупљикаве кости.

За здравље костију најважније је да буду правилно формиране још у детињству и младости. Коштана маса се нормално ствара током детињства све до 25. године живота, не мења се следећих десет година, а од 35. се нормално губи 0,3% до 0,5% коштане масе годишње. Калцијум је главни минерал костију који се уграђује у коштано ткиво и повећава му густину. Под дејством витамина Д повећава се усвајање калцијума у цревима и уградња у кости. Зато се бебама и деци одавно даје рибље уље, а данас капи витамина Д да се спречи недостатак истог и настанак рахитиса (слабих костију).

Да би се калцијум апсорбовао из црева, потребан је витамин Д, а да би се задржао у костима потребан је естроген код жена и тестостерон код мушкараца. Естроген код жена одређује количину коштане масе, чува калцијум у костима, а како његов ниво опада у менопаузи, кости губе своју тврдоћу. Слично је и код мушкараца. Тестостерон чува калцијум, а када ниво хормона почне да пада, почиње андропауза и повећава се ризик за настанак остеопорозе.

Постоје два типа остеопорозе: постменопаузална и сенилна остеопороза. Постменопаузална остеопороза се јавља код жена након менопаузе и праћена је преломима пршљенова. Сенилна остеопороза се јавља код оба пола након 70. године, презентује се углавном преломима кука и узрокована је старењем.

Ризик од прелома костију изазваних остеопорозом расте с годинама старости, а процењује се да 30‒50% жена старијих од 65 година оболева од остеопорозе, као и да ће чак једна трећина њих доживети фрактуру као последицу те болести. 

Проблем је што болест протиче најчешће без симптома, до тренутка када настају најтеже последице, односно фрактуре. Смањење висине, погрбљеност и болови у леђима најчешће се приписују другим разлозима или једноставно старењу.

Смањење коштане густине је праћено и увећаним ризиком за настанак прелома, често након минималних траума. Остеопороза може настати и као последица других обољења (поремећаји рада штитне жлезде и паратиреоидне жлезде, хипогонадизма), после дуготрајне употребе кортикостероида, дуготрајних имобилишућих болести.

Зато је важно да на време мислите о својим костима. Избалансирана исхрана са одговарајућим уносом калцијума и физичка активност веома су важне за изградњу и очување чврстих костију. Добри извори калцијума у храни су млеко, полумасни јогурт, сир, броколи, сок од наранџе и други производи. У терапији остеопорозе примењују се лекови који спречавају даљи губитак коштане масе. Да би се створило довољно витамина Д у организму, потребно је довољно сунчања и потребни су здрави бубрези, а у данашње време препоручљиво је узимање витамина и суплемената, наравно, уз неприкосновени савет лекара.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво