Галаксије са светлим чвориштима и експлозијама звезда

У северном сазвежђу Береникина коса лежи импресивно јато Кома. Оно обухвата више од хиљаду галаксија које се држе на окупу захваљујући гравитацији. Многе од њих су елиптичне ‒ попут две галаксије NGC 4858 и NGC 4860 које доминирају приказаном сликом.

На ободима јата Кома налазе се млађе спиралне галаксије које поносно показују своје увијене краке. Лепа галаксија NGC 4858 види се лево од свог светлог суседа (централне сјајне галаксије NGC 4860) и привлачи пажњу својим ватреним изгледом.

NGC 4858 је посебна. Не бисмо могли да је назовемо једноставном спиралном галаксијом. Таква форма се обично назива „галактичком скупином" коју чини, што и само име наговештава, централна галаксија окружена мноштвом светлих куглица материје. Те куглице као да избијају из ње, ширећи се и цепајући, те градећи и мењајући целу њену структуру.

У њој се брзо стварају звезде, што је могуће изазвано претходним интеракцијама са другом галаксијом. Као што видимо, NGC 4858 ствара звезде тако нехотично да ће истрошити гас од ког је направљена и пре него што дође до предвиђеног краја свог живота.

Боја њених светлих чворишта говори да су направљена од водоника, који сија различитим нијансама светлоцрвене, под утицајем енергије бројних младих врелих звезда које се скривају у близини.

Ову слику ухватио је свемирски телескоп „Хабл" својом камером WFC3, моћним алатом чији је задатак да истражује еволуцију галаксија и звезда раног космоса.

Приредио Бојан Главонић 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво