Витез од Академских палми

Премијер Француске Републике именовао је Николу Божића, програмског директора Петнице, за витеза од Академских палми, одајући му тако признање за посвећеност научној сарадњи између Француске и Србије.

На свечаности у Амбасади Француске у Србији Његова екселенција Фредерик Мондолони уручио је орден Николи Божићу, који је за Портал РТС-а ексклузивно изјавио: „Наука је област у којој је Србија прво успела да потпуно постане део Европе. Одавно научници у потпуности сарађују са научницима из ЕУ, наше институције су повезане са многима из целог света, мобилност научника је велика, имамо приступ фондовима. Научна истраживања су добар пример за то како се може много тога постићи када се повежемо са партнерима из целог света".

Признање које је додељено Николи Божићу потврђује успешност програма сарадње који се годинама реализују с институцијама и појединцима из Француске. Највећи део ове сарадње остварен је кроз научно-образовне програме Истраживачке станице Петница, самосталне институције која већ скоро четири деценије развија програме за додатно научно образовање младих у региону бивше Југославије. Други део сарадње остварен је кроз лично сарадништво програмског директора Петнице са колегама из Француског института, Амбасаде Француске Републике у Београду и академских институција из Француске.

Захваљујући бившим полазницима који се данас налазе у Србији, али и широм света, Истраживачка станица Петница је повезана са многим научним и образовним институцијама на свим континентима. „Захваљујући овим амбасадорима Петнице, добијамо прилику да нам долазе еминентни предавачи, и да сада можемо да организујемо и квалитетне програме за наше и стране студенте", објашњава Никола Божић, носилац француског ордена.

Орден Академске палме се у име Француске Републике уручује истакнутим личностима које су допринеле и настављају да доприносе ширењу знања и јачању веза између Француске и других држава. Одликовање, установљено пре више од двеста година, додељује се Французима и странцима за њихово научно, образовно и професионално залагање и за њихов допринос јачању угледа Француске у свету.

„Као држављанин Републике Србије, са посебним достојанством и личним поносом носићу одличје које ће ми бити уручено, јер је и оно део богате историје сарадње и пријатељства наших двају народа" ‒ закључио је Никола Божић поводом овог великог признања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво