Сликар и његов град

Сомбор је град зеленила, фијакера, вина, али пре свега културе и уметности. Међу многобројним архитектонским лепотама посебно се издвајају сомборска Жупанија, Градска кућа, Градски музеј, Црква Светог Ђорђа, Галерија „Милан Коњовић”…

Међу Сомборцима има много познатих личности из свих области јавног живота, али за ову причу посебно су значајна два уметника ‒ Милан Коњовић и Лаза Костић. Чувени песник је у 19. веку повремено боравио у кући која је данас сомборски дом сликара о коме говоримо, а то је Драган Стојков.

Стојков је променио много адреса ‒ од родног Сомбора, преко Новог Сада, где је завршио Средњу уметничку школу, потом Италије, у којој је студирао и дипломирао на Ликовној академији у Венецији, до коначно Београда, где неколико година живи и ради. Међутим, као истински заљубљеник у природу, која му је у сликарству вечита инспирација, стално се враћа Сомбору, где сваки пут изнова открива скривена места тог града и његове околине. Ту су, заправо, скривена места његове душе.

Ликовни рукопис Драгана Стојкова препознајемо по мотивима као што су шкољка, камен, облуци, перо, и по још много чему што смо видели возећи се Бачким каналом ‒ правим бисером Војводине. Чиста и прозирна вода по којој плутају бели локвањи тече кроз бујно зеленило. Све указује на нетакнуту природу у којој живи разноврстан свет флоре и фауне.

У том нестварно лепом сомборском свету настала су најбоља дела Милана Коњовића, који је имао велики утицај на сликарски развој Драгана Стојкова, преневши на њега специфичну креативну енергију и однос према ликовном делу, али и животу уопште. Зато не чуди што је Стојков свестрани уметник који се поред сликарства бави и графиком, фотографијом, позоришном сценографијом, али и писањем, нарочито поезијом.

И док седимо на клупи у дворишту куће у којој се може на неки чудан начин осетити присуство великог Лазе Костића, сазнајемо да је он својим животом и песмама значајно утицао на Драгана Стојкова, који је написао и књигу о песми Santa Maria della Salute.

Ликовни критичари и историчари уметности Стојкова називају сликаром равнотеже. Његов цртеж је прецизно јасан, композиција слике сведена, палета чиста и прозрачна. Све ове компоненте говоре о једном рационалном, прагматичном духу, али истовремено о дубоко филозофском и поетичном ставу, који сликар преноси на платно.

То нас враћа на почетак приче, на место рођења и одрастања Драгана Стојкова ‒ на град Сомбор. Попут већине војвођанских места, и он је миран, тих, а опет својом бујном, живописном природом и архитектонским здањима из доба чувене Марије Терезије, ствара ерупцију разноврсних емоција у скривеним местима наших душа.

Да, такви су сликар и његов град.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво