Библиотека садашњости и будућности

Књига опстаје и остаје део наших свакодневних живота. Тактилни елемент, могућност да окрећемо странице и превучемо дланом преко хрбата или корица, или удахнемо мирис штампе, не може да замени ниједан таблет.

Ипак, знање на мрежи је веома доступно, а то је данас велики изазов за библиотекаре. Шта све треба да представља савремена библиотека ‒ кућу за књиге, храм знања, уточиште, улаз у виртуелни свет, или...? Том темом ће се бавити учесници међународне конференције „Каква нам библиотека треба" коју организује ЕУНИК Србија, мрежа културних центара земаља ЕУ у Србији (Институт Сервантес, Институт Гете, Француски институт, Италијански институт за културу и Аустријски културни форум), у партнерству са Делегацијом Европске уније у Србији, и уз сарадњу Народне библиотеке Србије, Библиотеке града Београда, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић" и Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Успешни примери

Угледни стручњаци из Европе, региона и Србије представиће најновије тенденције и успешне примере из праксе који доприносе развијању читалачких навика и пружању квалитетних услуга. Први панел конференције посвећен је корисницима, док су услуге у фокусу другог дела. На конференцију се пријавило више од 140 библиотекара из региона, што потврђује чињеницу да су сусрети библиотекара неопходни и драгоцени за размену искустава у време када се сусрећу са бројим проблемима и смањеним интересовањем за књигу.

Примерима из праксе учесници ће показати да је могуће и супротно ‒ да се библиотеке развијају и бивају безбедна места за образовање, забаву и приступ информацијама.

Библиотеке за младе, децу са потешкоћама у учењу и читаоце трећег доба

На конференцији ће говорити угледне гошће. Рафаела Милер и Астрид Мекл из Немачке откриће проверене идеје како заинтересовати младе и адолесценте за библиотеке. Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, представиће мрежу лидера из целог света ИНЕЛИ и одговориће публици на питање шта треба да научи онај ко жели да постане успешан иноватор у области библиотекарства. Библиотекари, као и родитељи деце са потешкоћама у учењу, сигурно ће бити заинтересовани за програм „Ав-ав! Деца уче да читају уз помоћ паса" Магдалене Шнајдер из Библиотеке града Беча. Жилијен Пот из Француске откриће нам како становници града Сирена учествују у раду библиотеке. У том градићу је 20% становника учлањено у градску медијатеку. Добрила Бегенишић, Јелена Бенић и Драгана Милуновић из Народне библиотеке Србије представиће библиотечке услуге за особе трећег животног доба и особе са потешкоћама у читању.

Библиотека за гејмере

У оквиру другог панела посвећеног развоју библиотечких услуга представиће се Енкарнасион Фуентес Мелеро, директорка библиотеке Универзитета у Алмерији, са темом прилагођавања простора библиотека новим потребама корисника.

Адам Софронијевић из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић" откриће три кључна изазова са којима ће библиотеке морати да се суоче: гејмификација, дематеријализација и машинско учење. Гошћа из Италије, Антонела Ањоли изложиће своје становиште да су нам неопходне библиотеке које ће бити лежернија и спонтанија места и које ће задовољавати и нове потребе корисника. 

На ту тему надовезаће се и Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке из Чачка и председник Библиотекарског друштва Србије, који ће се осврнути на важност ентеријера библиотека у функцији интеракције са корисником 21. века.

Конференција „Каква нам библиотека треба?" биће одржана 26. октобра у Народној библиотеци Србије.

Приредила Мирјана Бјелогрлић

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи