Системом узбуњивања до веће безбедности намирница

Недавно је објављен извештај о употреби система за хитно обавештевање о храни која је небезбедна за људску и животињску употребу (RASFF ‒ The Rapid Alert System for Food and Feed). Извештај показује да је Европска комисија у 2017. години примила укупно 3.832 обавештења о храни ризичној за људску или животињску употребу. Од тога су 942 обавештења класификована као „узбуна”, што означава да су проблематичне намирнице представљале озбиљан ризик по здравље те су захтевале брзу реакцију надлежних.

Када су у питању границе Европске уније, највише обавештења указивало је на салмонелу у живинском месу, док је на тржишту ЕУ највише узбуна било због живе у месу сабљарке.

Проценат обавештења издатих за животињску храну и материјале који долазе у додир с храном у 2017. години био је мали, 6 односно 3,1 одсто. Велики број обавештења претходне године издат је због остатака фипронила у јајима услед незаконите употребе те супстанце као биоцида. У протеклој години је забележен рекордни ниво размене информација у оквиру овог система, захваљујући чему су заражена јаја пронађена и повучена с тржишта.

Комесар Витенис Андриукаитис, надлежан за здравље и безбедност хране, изјавио је: „Овај систем узбуњивања је већ скоро 40 година кључни алат за гарантовање безбедности намирница на тржишту, проналажење небезбедних и њихово брзо повлачење с тржишта. Инцидент с фипронилом нас је навео да предложимо нове начине за даље унапређење система, захваљујући чему смо у стању да се ефикасније боримо против превара предузимањем координираних акција које спроводе субјекти у прехрамбеној индустрији и надлежне власти држава чланица. Највећи број унапређења и конкретних мера на које су се обавезале државе чланице увелико се примењују. Радујем се представљању интегралног извештаја на новембарској седници Савета за пољопривреду и рибарство."

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. окт 2018, 12:02) - Dejan M. [нерегистровани]

Lančana reakcija

Zagadjenjem životne stedine direktno utičemo na opšti lanac ishrane.
Takva zagadjenja čovek pravi...dok se neki bore protiv a ujedno i žive od toga...