Фестивал „Мој лепи парк“

Фестивал „Мој лепи парк”, који је недавно одржан у Блоку 19а на Новом Београду, замишљен је као једнодневна манифестација са великим бројем разноврсних активности. Главни циљ фестивала било је промовисање пројекта „Еко-оаза Блок 19а“ и указивање на значај, али и недостатак уређених и оплемењених зелених површина у градовима. Говорило се и о важности здравог начина живота у урбаним срединама.

Због своје динамике и разноврсног програма, фестивал „Мој лепи парк" је био најинтересантнији најмлађим суграђанима, који су кроз више радионица имали прилику да се упознају са значајем дрвећа и ниског растиња у парковима великих градова, као што је Београд. Спортске радионице донеле су незаборавне тренутке доброг дружења и добре забаве, док је онлајн квиз био значајан извор информација за све који су узели учешће у њему.

Међу кључним активностима фестивала била је еколошко-орнитолошка радионица „Еко-оаза Блок 19а", која је указала на значај зеленила и птица у градској средини. Посетиоци су могли да чују о значају птица, препознавању врста, начинима храњена и о томе колико дрвеће и ниско зеленило значе за њихово гнежђење и храњење у урбаној средини. У оквиру орнитолошке радионице организована је и практична радионица прављења хранилица са фарбањем и постављањем кућица за птице. Спортске радионице ‒ бадминтон, мини-тенис, мини-баскет, фудбал, одбојка и бројне друге спортске активности ‒ омогућиле су најмлађима активан боравак на отвореном.

Трећу област представљао је онлајн квиз знања „Еко-оаза" са наградном компонентом. Уз различите задатке који су били образовно-информативног карактера, квиз је имао улогу да ближе повеже циљну групу са пројектом „Еко-оаза Блок 19а". Фестивал је организовала невладина организација „Мој лепи град" у сарадњи са партнерима - Тениским савезом Београда (ТСБ) и основним школама „Лаза Kостић" и „Јован Дучић".

Грађане Београда ускоро очекује и нова акција. Наиме, у сарадњи са Секретаријатом за стамбене и комуналне послове и ЈKП „Зеленило" Београд, током трајања фестивала симболично је засађено стабло платана, у чему је помогла аустралијска амбасадорка Рут Стјуарт. Тим чином је најављена радна акција садње зеленила под називом „Зелени Београд" која је планирана за пети октобар на простору око основних школа „Лаза Kостић" и „Јован Дучић".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво