Научно лето ‒ до краја септембра

У Истраживачкој станици Петница лето још није завршено. Традиционална „Летња научна школа“ траје до краја септембра. Ученици осмих разреда основних школа из целе Србије имају прилику да направе прве самосталне научне кораке из различитих научних дисциплина ‒ од астрономије, физике, математике, електронике и рачунарства, преко биологије, хемије и геологије, па до археологије, историје, психологије , лингвистике и антропологије.

„Програм Летње школе за основце је осмишљен тако да кроз занимљиве и актуелне теме буду приказане појединачне науке, а у непосредном раду са најмлађим петничарима помажу средњошколци, полазници редовних петничких програма, као и студенти. Кроз вршњачку едукацију много је лакше објаснити научне феномене на пријемчив начин" ‒ објашњава Никола Божић, програмски директор Истраживачке станице Петница.

Ове године осмаци ће имати прилику да слушају о гладијаторима, планетама око других звезда, занимљивим инсектима, настанку планете Земље и континената, екологији, коришћењу воде и мензура као аналогних рачунара, томе како да добро представе свој рад и резултате, о ДНК човека, истраживањима старих тврђава, о томе како ради берза, о нерешеним проблемима у математици, школству у старој Византији и многим другим темама.

„Посебно је важно да учесници Летње научне школе добију прилику да се самостално опробају у раду у лабораторији. Због тога смо осмислили сетове вежби тако да свако од њих има довољно времена да сам реализује сваку вежбу. С друге стране, сви учесници ће имати времена да прођу све области" ‒ додаје Божић.

Учење кроз истраживање ‒ магнет за радознале

Један од руководилаца „Летње научне школе" Душан Павловић сматра да је „учење кроз истраживање" ‒ као кључни приступ научном образовању који се у Петници темељно негује ‒ оно што толико мотивише како полазнике тако и сараднике.
„Зато се сви који макар једном дођу у Петницу и доживе тако интензиван рад на решавању конкретних истраживачких проблема стално враћају. Петница је непресушан извор мотивације, инспирације, идеја, контаката и пријатељстава, која у таквом стимулативном окружењу само бујају", објашњава за Портал РТС-а.

Описујући Истраживачку станицу као јединствено место и поредећи је са оазом, Павловић додаје да она често има велики утицај на оне који долазе ‒ „утицај који често уме да буде и пресудан".

Позив за нове полазнике од октобра

Прва следећа прилика да завире у свет науке и боље упознају своје способности и интересовања кроз програме Истраживачке станице Петница, пружа се средњошколцима почетком октобра. Тада се отвара позив за наредну годину.

„Као и до сада, предност на овом конкурсу имају сви они који имају унутрашњу мотивацију за бављењем науком и истраживањима, они који поред школе раде нешто самостално и којима окружење није довољно да остваре своје амбиције за учењем и истраживањима. Дипломе и такмичења често не играју никакву улогу у избору нових полазника" ‒ каже за Портал РТС-а Душан Павловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво