Да ли је пронађена олупина брода Џејмса Кука?

После 25 година трагања, археолози верују да су коначно пронашли олупину брода „Ендевор", којим је истраживач Џејмс Кук пловио на својој првој експедицији у Аустралију. Сматра се да је брод потопљен 1778. године, крај луке Њупорт на Роуд Ајланду, током Америчког рата за независност. Подводни археолози истраживали су 13 олупина на морском дну код Њупорта.

 Легендарни капетан Џејмс Кук био је британски морепловац, врхунски картограф и истраживач. Његови бродски дневници били су веома поштовани у научним круговима, јер је био врстан познавалац алгебре, тригонометрије и астрономије. Краљевско друштво га је послало 1766. на Пацифик како би истражио пролазак Венере поред Сунца. Тада је преузео команду над бродом Ендевoр. Током три путовања широм света, мапирао је велики део Тихог океана и истражио Аустралију, Нови Зеланд и бројна острва, међу којима су Хаваји, које је он назвао Сендвичка острва према првом лорду Адмиралитета.

Кук је убијен у сукобу на Хавајима 1797. Његова истраживања променила су историју Пацифика, а долазак на обале Аустралије сматра се веома важним у историји становника седмог континента. Река Ендевoр названа је према његовом броду.

 Славни капетан и славни брод
Брод Ендевoр је касније преименован у Лорд Сендвич II, a током Америчког рата за независност коришћен је као транспортни брод. Заједно са још 12 других бродова, потопљен је 1778, како не би пао у руке Французима.

У потрази за најславнијим бродом капетана Кука, археолози из Аустралијског националног музеја, рониоци, подводни археолози и истраживачи организације РИМАП (Rhode Island Marine Archaeology Project) истраживали су остатке свих 13 бродова и постепено елиминисали једну по једну олупину. Уз три-де снимак локације олупине Куковог брода, верују да су на путу да реше једну од највећих поморских мистерија, иако истраживања тек предстоје. Када се дрво одвоји од олупине, подвргнуће га обимним тестовима (који могу трајати до једне и по године) како би доказали да је у питању управо Ендевор.

Према пресуди државног тужиоца Роуд Ајланда, остаци славног брода остају у Америци. Аустралијски научници, као и бројни љубитељи поморства и капетана Кука, надају се да ће неке артефакте из олупине имати прилику да виде на изложби којом ће се обележити 250 година од Кукове историјске посете Аустралији.

Приредила Мирјана Бјелогрлић

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи