Зависност од паметних телефона

Када нам мобилни телефон није у рукама, осећамо се као да део нас недостаје; када немамо приступ интернет мрежи, постајемо нервозни, а уколико нешто не поставимо на друштвене мреже, делује као да се није ни догодило. Према подацима Уједињених нација, више људи на планети има мобилни телефон него приступ води, струји или тоалету.

Оваквој опседнутости мобилним телефонима психолози су још пре десет година у Великој Британији дали и званичан назив: номофобија. Али шта нас то готово магнетски привлачи код паметних телефона?

Тристан Харис, инсајдер компанија из Силицијумске долине, описао је бројне технике које користи индустрија нових технологија да би задржала наш поглед што дуже усмерен ка паметном телефону.
„Смартфон је, у ствари, као слот машина! Кад год проверавам свој телефон, говорим у себи исто што бих рекао да гледам у слот машину: Шта сам сад добио?", објашњава Харис и додаје да је то начин да се окупира људски мозак и учврсти навика. „Скоро као кад неко повуче ручицу на слот машини, па добије мању или већу награду. Ова врста технике је уграђена у све те производе", тврди Харис.

Ово су речи које описују управо оно што нас привлачи код паметних телефона. То је слично жељи да се добију лајкови на Фејсбуку или Инстаграму, или нови пратиоци на Твитеру. Постоји цела „збирка" техника које су усмерене на то да се навикнемо да употребљавамо телефон што је дуже могуће.


Поставља се питање да ли су додатни елементи производа, апликације, дизајнирани с намером да служе људима или да људи служе њима, управо зато што наводе на константно коришћење производа.
Да ли онда Силицијумска долина програмира апликације или људе?

„Било да им је то била намера или не, те апликације обликују мисли, осећања и акције људи. Често слушамо причу да је технологија неутрална и да само од нас зависи како и колико ћемо је користити, али то једноставно није истина. Није неутрална, јер они који су је направили желе да је ми користимо на одређени начин и током што дужег периода. Управо тако они праве новац", закључује Тристан Харис.

Приредила Наташа Тодоровић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво