Велики успех деце из Србије на Фестивалу руског језика у Москви

Представници Србије недавно су се вратили са Међународног фестивала руског језика који је одржан у Москви. На фестивалу је учествовало више од 500 ученика и студената из 25 земаља, међу којима је била и Србија.

Овај фестивал је образовна и креативна платформа на којој учесници имају прилику да развијају своје знање руског језика у живом разговору, да покажу своје таленте, размене идеје и нађу истомишљенике.

Након завршене прве квалификационе туре, у финале је прошло 120 учесника из 19 земаља, међу којима и 16 учесника из Србије.

У другој квалификационој тури од шест категорија представници наше земље освојили су значајне награде у четири категорије.

На конкурсу Познаваоци руског језика, историје и културе Русије, у подноминацији Руски као страни језик, прво место је освојио петнаестогодишњи Данила Данилович из Руског клуба СО МОФЕПН (Београд) под руководством Јулије Данилович. Друго место припало је петнаестогодишњој Јовани Живковић из Основне школе „Миша Стојковић" (Умчари) под руководством професорке руског Бојане Динић, а треће место седамнаестогодишњем Игору Марковићу из средње школе „Младост" (Петровац на Млави) под вођством професорке руског Кристине Милетић.

Специјалне награде од најстарије издавачке куће у Русији Просвещение добили су Јована Живковић и Данила Данилович за истрајан рад и јачање веза између Србије и Русије.

На конкурсу Позоришно стваралаштво и уметничко изражавање, друго место је освојила група седамнаестогодишњих глумаца за комад „Тинејџери у кући" ‒ Анђела Ристић, Теодора Богдановић, Давид Милосављевић и Филип Јовановић из средње школе „Младост" (Петровац на Млави, проф. руског Кристина Милетић).

На конкурсу Модерно декоративно примењена и ликовна уметност друго место је освојила петнаестогодишња Сафаргалијева Марјам из Школе за дизајн у Београду.
На конкурсу Дечје и омладинско филмско и телевизијско стваралаштво прво место је додељено групи четрнаестогодишњака из београдског Дечјег културног центра „Жар-птица" ‒ Милени Ракити, Слободанки Ненадовић и Давиду Ковачевићу (руководилац Елена Ракита). Група је представила филм о значају руске емиграције у Краљевини Југославији и значају Руса у Србији.

Тринаестогодишња Александра Мосуровић (Руски клуб СО МОФЕПН, Београд) представљала је Србију на конкурсу Вокално-хорска уметност.

Приредила Јулиа Данилович

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво