Зашто (не) бициклираш?

Колико често возите бицикл, да ли вам је основно превозно средство? Да ли возите сами или у друштву? Ако не возите бицикл, шта би вас мотивисало да почнете? То су нека од питања из анкете “Зашто (не) бициклираш”, чије је објављивање означило почетак кампање “Град у покрету - људи на првом месту!”.

Кампања је осмишљена у Центру за унапређење културе живота и рада "ЖиР" с намером да се креирају препоруке које би утицале на побољшање услова за вожњу бицикла у градовима Србије. Други део кампање, такмичење намењено основцима са територија београдских општина Савски венац и Стари град, на којима се бележи највеће загађење ваздуха у Београду, почео је 10. септембра.

"Од 10. до 30. септембра, учесници слањем својих видео прилога на тему „Зашто (не) бициклираш?" могу да се пријаве за такмичење. Прилози ће бити постављени на Јутјуб каналу", рекла је Фарида Басиони Стаменић, председница "ЖиР"- а и додала да ће школа аутора најкреативнијег прилога са највише гласова гледалаца добити поклон - бицикл и организацију завршног догађаја овог пројекта у самој школи за све ученике, уз учешће познатих личности. Реализацији пројекта допринело је Министарство заштите животне средине Републике.

Секретаријат за заштиту животне средине Града Београда оценио је пројекат као користан, посебно са аспекта укључивања најмлађих становника Београда, и подржао реализацију. Пројекат су, волонтерски, подржали и партнери, Педагошко друштво Србије, Центар за едукацију и развој личности КРУГОВИ, Удружење за Кронову болест и улцерозни колитис Србије "УКУКС", Асоцијација "Дуга" - огранак Београд, Асоцијација самосталних активиста, Асоцијација за борбу против сиде ЈАЗАС, "Culture forward", "Оno bikes" и креатори апрликације "Педалирање". 

Циљ пројекта "Град у покрету - људи на првом месту!" је промоција бициклизма као еколошки прихватљивог вида транспорта. Према речима наше саговорнице, рад на развијању свести о значају кретања, заштити и унапређивању животне средине и јавног здравља, повећању безбедности у саобраћају, уз коришћења паметних технологија, олакшаће увођење одрживог транспорта и бициклизма у наше градове.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво