Центар за креативно размишљање

Мобилни телефони и рачунари су наша неминовност. Када је већ тако, време проведено испред екрана треба искористити паметно. Људи у Србији осмислили су Центар за креативно размишљање, намењен деци и младима. Тамо их уче како да развијају креативност и машту, како да решавају проблеме у програмирању, прављењу апликација или роботици. Такође, стимулишу их да научене принципе размишљања примене, не само у оквиру информационих технологија, већ и у свим аспектима живота.

Многи садржаји које деца добијају преко интернета дају им готов производ, без додатног напора да сами дођу до решења. На тај начин губе креативност, мање маштају и не развијају у довољној мери своје стваралачке потенцијале. Зато деци треба понудити едукативне и њиховом узрасту примерене садржаје.

Креативни начини учења кроз игру увек дају добре резултате. Деца у Центру уче да програмирају, праве веб сајтове, а роботика им је посебно занимљива.
„Прво што им се свиди јесте чењеница да су ти роботи засновани на концепту свакодневног живота и света који их окружује. Овде схватају да то није никакав „баук" и кроз игру уче на којим принципима они функционишу и како да их користе. Посебно им се свиђа да помоћу робота компонују мелодије", каже Николина Драшковић, предавач у Центру за креативно размишљање.
Компјутерске игрице су најпопуларнија дечја активност, али оне, како се обично сматра, не морају нужно имати негативне последице на развој детета. То су нам потврдили и у Центру за креативно размишљање.

„Наша досадашња искуства у раду са децом су показала да су они само добри корисници. Тек када науче да направе свој садржај,зашто да не и ту игрицу, а не само да гледају и користе већ постојећи, онда улазе у ИТ свет. Правећи игрице или апликације за мобилне телефоне, деца се уче логичком размишљању и аналитичком приступу решавања проблема", истиче Николина и додаје да деца често сама воле да кажу да су овде научили да сами "програмирају" сопствену будућност.

У сваком случају, најважније је, тврде стручњаци, очувати и подстицати креативност, типичну за дечји узраст, са много питања, идеја и упорним бављењем стварима које су занимљиве и представљају изазов. Јер деца виде генијална решења, тамо где одрасли не виде ни проблем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво