Видео игрице и емпатија

Робот који истражује свемир пада на удаљену планету. Да би прикупио комаде свог оштећеног свемирског брода, потребно је да изгради емотивне односе са локалним становницима-ванземаљцима. Ванземаљци говоре другачијим језиком, а њихов израз лица је људски.

Овај фантастични сценарио је претпоставка видео игрице развијене за ученике средњих школа. Видео игрицу су развили научници са Универзитета Висконсин-Медисон, са циљем да проуче да ли видео игрице могу повећати емпатију код деце, и да покушају да схвате како учење таквих вештина може да промени неуронске везе у мозгу.
Објављени резултати по први пут откривају да су деца која су играла видео игрицу дизајнирану да развије емпатију, за само две недеље показала већу повезаност можданих мрежа везаних за емпатију. Неки су такође показали промену неуронских мрежа често повезаних са регулацијом емоција, кључну вештину коју ова старосна група почиње да развија, кажу аутори студије.

"Сазнање да се ове вештине стварно могу увежбати помоћу видео игрица важно је зато што су оне предуслови емоционалног здравља и могу се практиковати у било ком тренутку - са или без видео игрица", каже Теми Крал, дипломирани студент психологије који је водио истраживање у Центру за ментално здравље.

Директор центра, Ричард Дејвидсон, објашњава да је емпатија први корак који може довести до друштвено пожељног понашања, као што је помагање другима у невољи.

„Ако нема емпатије, нема ни мотивације да се помогне", каже Дејвидсон. „Наш циљ је био да покажемо да се видео игрице могу искористити и за добро, као и да апелујемо на индустрију видео игара да прави видео игре које мењају мозак тако да развијају врлине, а не деструктивне тенденције".

Приредила: Татјана Цвејић

број коментара 6 пошаљи коментар
(петак, 14. сеп 2018, 12:13)
anonymous [нерегистровани]

:)

Hvala bogu da se neko bavi i ovakvim igricama!

(петак, 07. сеп 2018, 19:30)
anonymous [нерегистровани]

S oprezom

Pozdravljam nameru doticnih psihologa da putem odgovarajucih video igrica motivisu/stimulisu razvoj empatije kod dece.
Medjutim, ne treba smetnuti s uma da je empatija REZULTAT svesti o jedinstvu medju ljudima i svesti o tome, da smo mi svi jednaki i da tudju i radost i bol osecamo kao svoju. A ta osobina nastaje prirodnim putem u psihicki zdravom odnosu majke i deteta. Video igrice, dakle, mogu da podstaknu razvoj doticnih osobina, ali nikako ne mogu da nadomeste majku kao takvu.

(петак, 07. сеп 2018, 16:58)
anonymous [нерегистровани]

ime igrice

League of Legends :-)

(петак, 07. сеп 2018, 07:10)
David [нерегистровани]

Haha!

A kakve vestine i neuronske veze razvijaju igrice sa nasiljem i ubijanjem, haha!!

(четвртак, 06. сеп 2018, 16:31)
anonymous [нерегистровани]

Kristali Kejdora

U originalu je Crystals of Kaydor, igru je pravio University of Wisconsin–Madison.

(четвртак, 06. сеп 2018, 11:43)
anonymous [нерегистровани]

Ime Igrice

Molim Vas dajte nam tacan naziv ove igrice. Hvala.