Видео игрице и емпатија

Робот који истражује свемир пада на удаљену планету. Да би прикупио комаде свог оштећеног свемирског брода, потребно је да изгради емотивне односе са локалним становницима-ванземаљцима. Ванземаљци говоре другачијим језиком, а њихов израз лица је људски.

Овај фантастични сценарио је претпоставка видео игрице развијене за ученике средњих школа. Видео игрицу су развили научници са Универзитета Висконсин-Медисон, са циљем да проуче да ли видео игрице могу повећати емпатију код деце, и да покушају да схвате како учење таквих вештина може да промени неуронске везе у мозгу.

Објављени резултати по први пут откривају да су деца која су играла видео игрицу дизајнирану да развије емпатију, за само две недеље показала већу повезаност можданих мрежа везаних за емпатију. Неки су такође показали промену неуронских мрежа често повезаних са регулацијом емоција, кључну вештину коју ова старосна група почиње да развија, кажу аутори студије.

"Сазнање да се ове вештине стварно могу увежбати помоћу видео игрица важно је зато што су оне предуслови емоционалног здравља и могу се практиковати у било ком тренутку - са или без видео игрица", каже Теми Крал, дипломирани студент психологије који је водио истраживање у Центру за ментално здравље.

Директор центра, Ричард Дејвидсон, објашњава да је емпатија први корак који може довести до друштвено пожељног понашања, као што је помагање другима у невољи.

„Ако нема емпатије, нема ни мотивације да се помогне", каже Дејвидсон. „Наш циљ је био да покажемо да се видео игрице могу искористити и за добро, као и да апелујемо на индустрију видео игара да прави видео игре које мењају мозак тако да развијају врлине, а не деструктивне тенденције".

Приредила: Татјана Цвејић

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво