Јапански шахтови

Јапанска канализациона индустрија је нашла начин да промени слику која је приказује као прљаву и лошег мириса. Одлучили су да посебно дизајнирају и осликају шахтове са дванаест хиљада локалних културно-историјских симбола.

У складу са јапанском љубављу према лепоти и детаљима, шахтови израђени по мери украшавају улице 1.700 градова и села широм Јапана, представљајући својеврсну колекцију. Њихов дизајн је врста водича кроз одређено место, с обзиром на то да обично приказују историју, фолклор и специфичне предмете као што су замак, мост преко залива који води у луку или планина Фуџи.

У западном делу Токија за привлачење туриста одабране су модерније јапанске иконе попут Хелоу Кити, која је постављена целом дужином градског тематског парка. Микио Нарашима, који брине о том огранку канализационог система, каже да би волео да људи одвоје мало времена и сврате у тај крај да би видели првих десет поклопаца са тим мотивом.

Шоји Моримото, заљубљеник у ту врсту уметности, каже да је прво приметио два феникса на шахтовима у месту Фукуи. После је сазнао да су те птице од 1945. године симбол развоја града, који је пре тога био уништен ваздушним нападима, а три године касније и земљотресом.

„Сваки град има специфичну историју и културу изражену у том дизајну", рекао је Моримото, који је измислио назив шахтисти за оне који, као и он, размишљају на ову тему.
„Дизајнирани поклопци су скупљи, али они одражавају јапански смисао за детаље", приметио је Моримото.

Он је већ обишао све дизајниране шахтове у околини, а сад се спрема да путује мало даље. Шахтисти какав је он, обично праве фотографије тих уличних поклопаца. Има и оних који се више интересују за поклопце „обрасле" биљком бонсаи.
Више од три хиљаде људи је присуствовало Самиту са темом дизајнираних шахтова. Људе привлачи чињеница да сваки поклопац представља неку причу и да је чак могуће наићи на лого компанија које више не постоје.

Имајући у виду њихову величину, поклопци се не могу сакупљати лако као марке или новчићи. Али да би се задовољили колекционари и подигла свест о важности канализационог система у друштву, израђено је 1,4 милиона разгледница на којима су слике више од 290 различито дизајнираних шахтова.

Ове разгледнице су бесплатне и њихова је сврха привлачење туриста. Обележене су бројевима хронолошким редом и означене у GPS навигацији. Има оних који верују да су дизајнирани поклопци прави јапански културни производи и да ће потражња стално расти.

У једном месту је прошлог октобра чак организована аукција на којој се продавало десет коришћених шахтова, што је око 40 килограма гвожђа, сваки по цени од 28 долара. Било је близу 200 учесника аукције.

Прва декорација шахтова у Јапану настала је пре 40 година. Укупно има више од петнаест милиона поклопаца у Јапану, а само мали број је ручно осликан. Цена обичног поклопца је око 600 долара, а дизајниран и осликан достиже и дуплу вредност.

Приредила Наташа Тодоровић 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво