Савршени парадајз

На северу Израела научници раде на европском пројекту производње савршеног парадајза. Питање на које се тражи одговор гласи: Како произвести стабилан род чврстог и укусног парадајза, а истовремено смањити наводњавање за 90 процената?

Та врста парадајза би морала да буде отпорна на сушу, а ипак укусна и лепе текстуре. Наравно, морала би да даје и редован род. То је сан сваког одгајивача парадајза. Научници на северу Израела труде се да тај сан претворе у стварност.

На експерименталном пољу је засађено четрдесет хиљада засада парадајза од 200 различитих врста. За неке од ових биљака живот није лак јер се заливају тек сваке треће недеље на почетку сезоне (а није много другачије ни током летњих врућина).

Амит Кох, научник са Универзитета у Јерусалиму, објаснио је:
„Велике биљке парадајза добиле су воду. Позната је чињеница да ће парадајз на доброј земљи и уз наводњавање порасти више. Ми сада истражујемо које су то врсте које могу дати добар род са што мање воде. Касније ћемо спровести и друге експерименте."

Ови научници не верују да одговор лежи у генетички измењеним организмима, већ у самој природи.

Данијел Замир, други научник, објаснио је да њихов приступ подразумева коришћење природног биодиверзитета. „То значи одвајање врста које потичу од дивљих и имају задржане особине отпорности дивљег парадајза, али и квалитет одомаћених врста", каже Замир.

Сваке сезоне се око 700 врста испитује у лабораторији. Током времена тај истраживачки центар сакупио је колекцију семена од дванаест хиљада различитих сорти парадајза.

Научник Матан Овед напоменуо је да се траже сорте са високим процентом шећера, различитих укуса, арома и боја. Када се одаберу сорте, њихов ДНК се помно проучава. Укрштање са квалитетним дивљим врстама даје све боље сорте.

„Ми радимо скрининг на узорку од више стотина ДНК. Само тако можемо да одаберемо оне врсте које поседују отпорност, које су јаке и на крају дају квалитетан парадајз. Тек тада почињемо одгајање те врсте", каже биотехнолог Јаел Голдберг.

Слична истраживања се спроводе за избор врста које су отпорне не само на сушу већ и на разне штеточине и биљне болести, тј. на све оно што има лош утицај на род парадајза.

Приредила Наташа Тодоровић

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво