Савршени парадајз

На северу Израела научници раде на европском пројекту производње савршеног парадајза. Питање на које се тражи одговор гласи: Како произвести стабилан род чврстог и укусног парадајза, а истовремено смањити наводњавање за 90 процената?

Та врста парадајза би морала да буде отпорна на сушу, а ипак укусна и лепе текстуре. Наравно, морала би да даје и редован род. То је сан сваког одгајивача парадајза. Научници на северу Израела труде се да тај сан претворе у стварност.
На експерименталном пољу је засађено четрдесет хиљада засада парадајза од 200 различитих врста. За неке од ових биљака живот није лак јер се заливају тек сваке треће недеље на почетку сезоне (а није много другачије ни током летњих врућина).

Амит Кох, научник са Универзитета у Јерусалиму, објаснио је:
„Велике биљке парадајза добиле су воду. Позната је чињеница да ће парадајз на доброј земљи и уз наводњавање порасти више. Ми сада истражујемо које су то врсте које могу дати добар род са што мање воде. Касније ћемо спровести и друге експерименте."

Ови научници не верују да одговор лежи у генетички измењеним организмима, већ у самој природи.

Данијел Замир, други научник, објаснио је да њихов приступ подразумева коришћење природног биодиверзитета. „То значи одвајање врста које потичу од дивљих и имају задржане особине отпорности дивљег парадајза, али и квалитет одомаћених врста", каже Замир.

Сваке сезоне се око 700 врста испитује у лабораторији. Током времена тај истраживачки центар сакупио је колекцију семена од дванаест хиљада различитих сорти парадајза.

Научник Матан Овед напоменуо је да се траже сорте са високим процентом шећера, различитих укуса, арома и боја. Када се одаберу сорте, њихов ДНК се помно проучава. Укрштање са квалитетним дивљим врстама даје све боље сорте.

„Ми радимо скрининг на узорку од више стотина ДНК. Само тако можемо да одаберемо оне врсте које поседују отпорност, које су јаке и на крају дају квалитетан парадајз. Тек тада почињемо одгајање те врсте", каже биотехнолог Јаел Голдберг.

Слична истраживања се спроводе за избор врста које су отпорне не само на сушу већ и на разне штеточине и биљне болести, тј. на све оно што има лош утицај на род парадајза.

Приредила Наташа Тодоровић

број коментара 6 пошаљи коментар
(четвртак, 06. сеп 2018, 14:56)
anonymous [нерегистровани]

Neka hvala

Neka hvala. Nama je dovoljan i nas jabucar. Ovo mi lici na trojanskog konja na ovaj ili onaj nacin. Ili ce morati svake godine da se kupuje seme, ili ce imati neku genetsku modifikaciju koja ce se odraziti na pokoljenja. Cuj, Izrael radi na evropskom projektu!

(четвртак, 06. сеп 2018, 13:07)
anonymous [нерегистровани]

PARADAJZ

Prava srpska rec. PARADAJZ. Rajcica je vise hrvatska ali PARADAJZ je srpska.

(четвртак, 06. сеп 2018, 12:14)
anonymous [нерегистровани]

Moze...

...Ako se hoce i svakako zna.

(четвртак, 06. сеп 2018, 11:18)
Јанко Хус [нерегистровани]

Дуготрајни тестови потребни

Да би се људи заштитили ог штетних дејстава новоствореног организма, потребни су дугорочни тестови са животињама. Нажалост се то скоро никад не ради, него се "нови производи" са токсичним дејствима пуштају у продају са катастрофалним резултатима, као: епидемија неплодности и дијабетеса.

(четвртак, 06. сеп 2018, 07:21)
Svedok [нерегистровани]

Paradajz

Da li postoji ista savrsenije od paradajza jabukara koji raste u kukuruzu. Kukuruz navodnjavas a i paradajz koristi istu vodu. Ne bije ga direktno sunce svi plodovi savrseni a kao pritke mu sluze stabljike kukuruza. Tako da, kazite Izraelcima da su to nasi seljaci odavno pronasli, cisto da ljudi ne gube vreme, a i ukus je kao iz bajke. Zivim u Americi vec vise od dvadeset godina, probao sam sve vrste paradajza koje imaju ali nesto slicno kao nas paradajz iz kukuruza, nisam nasao.

(среда, 05. сеп 2018, 13:37)
anonymous [нерегистровани]

Epa hoce da dobiju nesto iz nicega....

Moze li ?