Лет „Тенфор друмске стреле“

После напорне школске године у којој је тим од 48 студената са осам факултета Универзитета у Београду даноноћно пројектовао, конструисао, састављао и тестирао возило за престижно светско такмичење „Формула студент“ ‒ болид „Тенфор друмске стреле“ заузео је 16. место у конкуренцији 52 универзитета на такмичењу у Италији, а 18. на такмичењу у Чешкој, где је у најзахтевнијој такмичарској дисциплини ‒ трци издржљивости ‒ заузео високо пето место.

Сами резултати на такмичењима не осветљавају целу слику и све што се крије иза успеха тима ових младих људи, каже за Портал РТС-а проф. Марко Милош са Машинског факултета, ментор тима „Тенфор друмска стрела".

„Ови студенти су своја слободна поподнева заменили рачунарским пројектовањем подсистема возила, лепе вечери у београдским кафићима ‒ озбиљним системским анализама пројеката, ноћи провели у радионици на склапању возила и тестирању подсистема, а време неопходно за студирање и спремање испита подредили реализацији своје оригиналне инжењерске замисли, коју ће оцењивати еминентни страни инжењери и менаџери из света ауто-индустрије, у коме само изговарање имена компаније изазива огромно страхопоштовање", објашњава проф. Милош.

На такмичењу „Формула САЕ" у Италији, одржаном од 11. до 15. јула на стази Рикардо Палети, свако возило пре изласка на стазу пролази захтеван технички преглед, а затим и неколико тестова безбедности. „Тенфор друмска стрела 2018" испунила је све критеријуме и добила одобрење судија из првог пута, што није тако чест случај. При одбрани статичких дисциплина, тим је имао подршку ментора тима, проф. Милоша.

Највећи успех је постигнут на одбрани бизнис-плана, где су наши студенти освојили 14. место. Када је реч о динамичким дисциплинама, тим је постигао запажене резултате у све три такмичарске категорије ‒ убрзању, осмицама и ауто-кросу. Након убрзања од 0 до 100 km/h за 4,33 секунде, нови велики успех тима забележен је вожњом осмица. Возач-студент нашег тима је поставио време којим је иза себе оставио и најпознатије светске тимове, а „Тенфор друмска стрела" заузела је шесто место. Последњег дана такмичења одржана је трка издржљивости, која представља најтежи тест за возило. Неки од најбољих тимова су одустали од учешћа како би избегли квар због наредних такмичења. „Тенфор друмска стрела 2018" је успела да након 26 кругова, односно 22 km, освоји црно-белу заставу. То је уједно био и један од главних циљева у овој сезони!

„Гледао сам тим на делу и као ретко кад, својим наступима су до максималних граница подигли мој професорски и национални понос", дочарава за читаоце Портала проф. Марко Милош. „Количина ентузијазма, снага воље и инжењерског заноса је обрнуто пропорционална њиховој младости. Изнад свега, исказали су врхунску иновативност у техничким решењима, бескрајну сналажљивост у економским анализама пројекта и невиђену ауторитативност у презентацијама дизајна. Срчани су, еуфорични, позитивни, оптимистични и пожртвовани до те мере да ту позитивну енергију сјајно преносе и на друге".

На стази Аутодром Мост у Чешкој Републици од 31. јула до 4. августа одржано је друго такмичење „Формула студент", међутим, већ након прве вожње убрзања јавио се проблем са једним од делова на систему преноса, те је тим био приморан да се врати у бокс. Упркос лошем старту, у вожњи осмица постављено је време од 5,2 секунде, што је тим сместило у првих 15 у тој дисциплини. Током ауто-кроса постављено је време од 84,97 секунди.

Тим који куца једним срцем 

И у Чешкој, последњи дан такмичења био је резервисан за трку издржљивости. Чланови тима чврсто су веровали у болид који се већ на стази у Италији показао као апсолутно поуздан и брз. Након сјајних вожњи оба возача, постигнут је невероватан успех. Освојено пето место у трци издржљивости гарантовало је улазак тима у првих десет у укупном рангирању. Међутим, временски услови у Чешкој нису били на страни „Друмске стреле". Последња трка је одложена, а организатори су донели одлуку да се поени остварени у тој дисциплини не рачунају у укупном пласману.

Иако је та одлука наишла на негодовање већине тимова, била је коначна, а наш тим је завршио такмичење на 18. месту. Завршавајући скицу „шире слике", проф. Марко Милош каже: „Ово је тим који куца једним срцем. Дали су ми привилегију и част да им будем ментор. Формално, они су скуп студената али су за мене већ доказани инжењери, економисти, маркетиншки стручњаци (јер су све те области сегменти пројекта ʼФормула студентʼ, који студенти самостално покривају, додала Ј. М.). Они су чиниоци фантастичне будућности у коју гледам када сам са њима."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво