И бебе пливају

Сећање на пливање у мамином стомаку беба задржава више од годину дана после рођења. Зато се пливање препоручује већ од првих месеци живота, јер осим што је забавно, позитивно утиче на правилан раст и развој детета.

Рефлекс пливања један је од урођених рефлекса са којима бебе долазе на свет. Зато, ако ваша беба има само неколико месеци, право је време за здраве и забавне активности у води. Пливање у најранијем узрасту јача имунитет и побољшава моторичке способности детета.

У Градском центру за физичку културу „Стари ДИФ" у Београду постоји готово јединствен програм у земљи, под називом „И бебе пливају".

„Доказано је да деца која од најранијег детињства почну да се баве било којом физичком активношћу, постају пре свега здраве личности, свесне својих способности и много лакше и храбрије ʼулазеʼ у проблеме који су пред њима и решавају их на прави начин", истиче проф. Жељко Мајер, тренер, и додаје да је веома важно да родитељи добро припреме децу за „дружење са водом".

Врло брзо након уласка у базен бебе прихватају воду као своју природну средину, а присуство родитеља улива им осећај сигурности. Циљ овог програма није да бебе заиста пропливају, већ да се правилно развијају и пре свега, добро забаве.

„У базену има много реквизита који су бебама интересантни и са којима воле да се играју. Нека деца доносе своје омиљене играчке, а сврха свега тога јесте да им контакт са водом буде што пријатнији, да се осећају сигурно и безбедно и да уживају у дружењу са својим вршњацима. Зато и препоручујемо родитељима да доводе своју децу, јер контакт са водом бебама пружа много добробити", наглашава проф. Мајер.

Обука беба у пливању је најпопуларнији програм у Градском центру за физичку културу „Стари ДИФ". Уврштен је у најважније програме физичког развоја деце вежбањем у води.

„Радује нас чињеница да за овај програм влада тако велико интересовање", каже Небојша Стојановић, директор Градског центра за физичку културу. Он истиче да родитељи посебно препознају његов значај и да се обично касније и сами укључе у неки од многих спортских програма који се у том центру организују.

Деца касније могу потпуно спремна да наставе са пливањем у старијој групи и да врло брзо савладају задате активности. Овај програм посебно се препоручује деци која имају неки психо-моторички проблем или деформитет настао током порођаја.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво