Образовање одраслих кроз „Еразмус плус” ЕУ: од Италије до Србије

Пројекат „Мобилност и учење ‒ шанса за развој” повезао је градове из Србије (Нови Бечеј), Италије (Паго Вејано) и Словеније (Љубљана). Пројекат суфинансира Европска унија кроз „Еразмус плус” ‒ Програм у области образовања одраслих, а спроводи га Удружење грађана „Едуфонс ‒ Центар за целоживотно образовање” из Новог Бечеја. Чланице тог удружења су добиле могућност да се упознају с радом релевантних организација у области образовања одраслих у Италији и Словенији и да потом пренесу своја искуства и нова знања у Србију.

Кроз кључну активност ‒ посматрање на радном месту (job shadowing) прикупљене су информације о начинима организовања и методама образовања за одрасле различитих циљних група, са фокусом на жене у руралним срединама.

Циљ је да се појачају капацитети удружења како би оно могло да понуди активности и програме који више задовољавају потребе појединаца; као и да се прошири професионална компетентност чланова организације и стекну идеје о различитим образовним системима и приступима образовању одраслих у ЕУ.

Први од два предвиђена пројекта подразумевао је одлазак у Италију и посматрање рада удружења „Грамиња" из Паго Вејана у провинцији Беневенто.

Беневенто, град на југу Италије, познат је по великом броју музеја, фудбалском клубу који игра у првој лиги, али и по развијеном концепту социјалне пољопривреде. Иако концепт социјалне пољопривреде постоји од давнина, сада је добио на значају у тој провинцији захваљујући пољопривредној задрузи „Лентаменте" која производи храну и подстиче друштвене активности у пољопривреди.

„Као чланице удружења Едуфонс - Центар за целоживотно образовање из Новог Бечеја посетиле смо област Беневента како бисмо се упознале са активностима удружења Грамиња у области образовања одраслих и своја искуства пренеле у Србију", рекла је Биљана Бањац, професорка из Новог Бечеја.
Она је навела да села која су обишле у провинцији Беневенто имају исте проблеме као и ми у Србији. Млади напуштају мале, аутентичне камене куће у селима и одлазе у градове или у иностранство. У селима остају стари, тако да је изражен недостатак радне снаге. Зато сви раде на едукацији људи и указују на значај развоја села, пољопривреде и удруживања пољопривредника ‒ како би своје производе могли да афирмишу и лакше продају. „Обишле смо неколико фарми и увериле се да покрајна Беневенто има велики потенцијал за пољопривреду и агротуризам", закључила је Биљана Бањац.

Удружење „Грамиња" окупља десетак пољопривредних произвођача, а заједно са другим удружењима чини задругу „Лентаменте". Тако удружени у задругу, учествују на различитим конкурсима које држава Италија расписује како би подстакла укључивање социјално угрожених и миграната у друштво. Радионице у којима заједно учествују локално становништво и мигранти доприносе складнијем свакодневном животу локалне заједнице.

„Ми функционишемо умрежавајући се. Тако смо основали конзорцијум Со земље (Sale della Terra) како бисмо се бавили одрживим развојем и инклузијом. Њега чине пољопривредна газдинства, задруге и удружења. Ово је пољопривредни крај са виноградима и маслињацима, те су основни производи вино и уље, али поред тога имамо и пшеницу, од које производимо различите врсте тестенина. Неки од наших чланова имају фарме, па су нам и сиреви у понуди. Све су то производи наших чланова које пласирамо најчешће у кафе-продавници коју смо заједно основали. У пољопривреди важи правило да сваки човек може да нађе своје радно место и дâ свој допринос, било да је инвалид, социјално угрожен, зависник, повратник из затвора, било мигрант. Управо су они корисници наших услуга из домена неформалног и информалног образовања", наводи Донато де Марко, један од оснивача Удружења „Грамиња".

У оквиру социјалне задруге „Солидарност" у Беневенту, у којој је један од партнера и „Грамиња", налази се пластеник са огледним расадником, где се организују курсеви органске пољопривреде, а грађани се обучавају за рад и формирање урбаних башти. Социјална фарма представља заокружени процес производње, прераде и продаје пољопривредних производа из локалне средине.

Учеснице су током боравка у Италији и Словенији стекле значајно образовно искуство које ће допринети увођењу европске димензије у њихов рад, креирању нових образовних програма, а тиме и бољем позиционирању њиховог удружења. Стечене компетенције, размена искустава, идеја, добре праксе и договор за даљу сарадњу значајни су резултати овог пројекта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи