На Сицилији откривени гробови викиншких потомака

У близини цркве Сан Микеле дел Голфо, надомак Палерма, археолози су пронашли гробове старе осам векова. Пронађени телесни остаци вероватно припадају Норманима, викиншким потомцима.

Викинзи су од 8. века из Скандинавије и са Јиланда кренули у пљачкашке походе по европским обалама, а 911. г., притиснут њиховим јаким нападима, франачки краљ Шарл III уступио им је земље уз доњи ток Сене. Тако су „северни ратници‘‘ у Француској основали засебно војводство које је по њима добило назив Нормандија, а мешањем са локалним франачким становништвом оформили су и нову етничку групу познату као Нормани. Из свог упоришта у северној Француској кренули су у освајања широм Европе и на Блиском истоку.

Једно од њих их је одвело и на територију данашње Италије, где су освојили Сицилију и јужни део Апенинског полуострва и 1130. г. основали Краљевину Сицилију.

„Неки покојници су несумњиво припадали аристократији или свештенству, што указује облик тих гробова", рекао је Славомир Можђох, вођа ископавања и археолог на Институту за археологију и етнологију Пољске академије наука у Варшави.

Карактеристике тела и цркве указују на порекло

Испитивањем десет гробова, Можђох и колеге су утврдили да су у три гроба сахрањене жене, а у два деца. Нису пронађени никакви гробни прилози али антрополог сматра да се на основу висине и крупне грађе скелета може претпоставити да су норманског порекла.

Пољски археолози су и прошле године вршили ископавања на Сицилији и тад су такође нашли неколико гробова. ДНК анализа пронађених телесних остатака открива да су те особе имале светлију кожу, косу и боју очију него тадашње већинско становништво острва. „Ти налази иду у прилог нашој теорији о ʼсеверњачкомʼ пореклу цркве и покојника‘‘, рекао је професор Можђох.

Црква Сан Микеле дел Голфо (знана и као Санта Марија ди Кампогросо) вероватно је једна од првих сакралних грађевина подигнутих у време норманског освајања тих крајева. Занимљиво је да је изградња цркве почела пре него што је оближњи Палермо поново освојен од Сарацена. Вероватно је због тога била саграђена на брду и добро утврђена јер је то било стратешки погодно за одбрану. Зграда цркве има план крста са три апсиде и једном лађом. У једном документу из 12. века наводи се да је гробље на коме су откривени скелети Нормана било повезано са црквеном болницом, али њени трагови још нису нађени.

Нормани су на Сицилији затекли локалну културу прошарану византијским и исламским утицајима. Затечене елементе су спојили са романичким стилом (доневши га из Нормандије) и створили тако специфичну норманску архитектуру чија јединствена здања и данас сведоче о њиховој владавини тим острвом.

Славомир Можђох истиче да архитектура цркве, али и пронађени новчићи који су исковани у Шампањи и Луки додатно указују да су њени градитељи и корисници могли доћи из Нормандије и са севера Апенинског полуострва. Истраживање поменуте цркве део је пројекта којим треба да се утврди колико су Нормани утицали на обликовање европске средњовековне културе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво