Ко је био Чарли Чаплин?

Може се рећи да скоро ниједна филмска звезда није уживала у интернационалној слави и статусу иконе немог филма као Чарли Чаплин, који је упркос „доласку“ звука, сачувао своју прошлост и постао најутицајнији уметник у историји покретних слика.

Рођен давне 1889. године у Лондону од родитеља музичара, Чарли Спенсер Чаплин је врло рано научио да пева и игра, па је још као веома мали поставио себи циљ да постане најпознатија личност на свету. И не само да је успео у томе већ је његов неисцрпни таленат подигао филмску комедију на ниво високе уметности. Покретне слике користио је као средство за изражавање емоција.

На сцени се први пут појавио када му је било свега пет година, певајући уместо мајке која се разболела. Публика га је одмах заволела и засула новцем који је бацала на сцену. Када му је било осам година, заиграо је у мјузиклу и био веома узбуђен због неочекиване пажње коју му је и тог пута публика пружила.

После очеве смрти услед претераног конзумирања алкохола, Чаплинова мајка постала је тешки душевни болесник, због чега је смештена у болницу, а најпопуларније дете-глумац у Енглеској са својим полубратом, смештено је у милосрдни дом. Потпуно сам, препуштен улици, Чаплин је две године похађао школу, што му је и једино формално образовање које има. Радећи као берберин, продавац и фабрички радник, у седамнаестој години придружио се музичкој групи Фреда Карноа, са којим је избрусио своју пантомимичарску вештину наступајући по Америци и Канади.

После седам година рада у групи, 1914. године ангажовали су га Мак Сенет и Адам Кесел за свој студио „Кистоун" са хонораром од 125 долара недељно. Снимање првог филма (Making a Living) довело га је до Холивуда и рада на још 35 филмова, од којих је неке и сам режирао. Следеће године прешао је у студио „Есенеј", у коме је писао сценарија, режирао и играо у четрнаест филмова за 1.250 долара недељно. Тада се први пут појавио као скитница у истоименом филму, и тај лик је, кроз стално нове досетке и маштовите обрте, постао његов заштитни знак. О том Чарлију расправљало се као о савршеном кловну, сентименталном забављачу, великом импровизатору, симболу свих малих људи, који визуелне чаролије ствара од свакодневних баналности. У томе су управо и били његова снага, креативност, храброст духа и однос према реалности.

Следеће године прелази у студио „Мјучуал" за десет хиљада долара недељно уз бонус за певање од сто педесет хиљада долара. Из ове филмске куће потиче филм Имигрант, који је Чаплина, како је касније рекао, дотакао више него иједан други. Међутим, ни ту се није дуго задржао, па је већ 1917. године са новом компанијом („First national") потписао уговор који је предвиђао осам филмова за милион долара.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво